Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Kvalifikaci na Velkou cenu USA vyhrál Verstappen před Hamiltonem

Kvalifikaci na Velkou cenu USA vozů formule 1 vyhrál Max Verstappen z Red Bullu před úřadujícím šampionem Lewisem Hamiltonem. Nizozemský jezdec, který hájí před britským rivalem šestibodový náskok v čele mistrovství světa, zajel na trati v Austinu o 209 tisícin rychlejší čas. Třetí skončil jeho týmový kolega Sergio Pérez.

Max Verstappen
zdroj: ČTK/AP

Čtyřiadvacetiletý Verstappen získal 12. pole position v kariéře a přerušil na tamní trati kvalifikační nadvládu Mercedesu, která trvala od roku 2014. Zároveň potvrdil vzestup výkonnosti svého vozu, neboť v předchozích trénincích ztrácel. Ještě před startem kvalifikace mu navíc mechanici, stejně jako Pérezovi, měnili zadní křídlo.

Verstappen nejlepší čas 1:32,910 zajel při svém posledním pokusu, kdy sesadil z vedoucí příčky Hamiltona. Čtvrtý skončil Hamiltonův týmový kolega Valtteri Bottas. Ten však kvůli penalizaci za výměnu části motoru ztratí na roštu pět míst a odstartuje devátý. Z druhé řady na jeho úkor vyjede do závodu v kvalifikaci pátý Charles Leclerc z Ferrari.

Z chvostu startovního pole začnou Sebastian Vettel z Aston Martinu, George Russell z Williamsu a Fernando Alonso z Alpine. Navzdory tomu, že všichni tři postoupili z úvodní části kvalifikace, dostanou penalizaci za výměnu motoru. I díky tomu se posune na 13. místo Lance Stroll, který původně přes úvodní část nepřešel.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvalifikaci na Grand Prix USA vyhrál Verstappen

Kvalifikace na Velkou cenu USA:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:32,910, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,209, 3. Pérez (Mex./Red Bull) -0,224, 4. Bottas (Fin./Mercedes) -0,565, 5. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,696, 6. Sainz (Šp./Ferrari) -0,882, 7. Ricciardo (Austr./McLaren) -0,898, 8. Norris (Brit./McLaren) -0,977, 9. Gasly (Fr./Alpha Tauri) -1,208, 10. Cunoda (Jap./Alpha Tauri) -2,008.

Pozn. Bottas na startovním roštu ztratí kvůli penalizaci pět míst.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články