Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Kvalifikaci na VC Štýrska ovládl Verstappen, z první řady vedle něj odstartuje Hamilton

V kvalifikaci na VC Štýrska, jenž se poprvé v kalendáři F1 objevila v loňské sezoně, byl nejrychlejší nizozemský pilot Max Verstappen. Jeho Red Bull upláchl oběma Mercedesům, Bottas s Hamiltonem skončili v tomto pořadí až za ním. Bottas však o druhé místo kvůli penalizaci tří míst za incident v boxech v pátečním tréninku přijde. Hamilton tak odstartuje do závodu z první řady, třetí místo bude patřit Landu Norrisovi s McLarenem.

Max Verstappen
zdroj: ČTK/Panoramic autor: Florent Gooden

"Zatím se nám tu daří a auto je velmi dobré. Nebylo snadné udělat čisté kolo, protože byl na trati celkem provoz, ale ten první čas nakonec stačil. Jsem velmi rád, že se mi podařilo na domácí trati získat pole position. Je mi ale jasné, že to v závodě bude velmi těžké," uvedl Verstappen.

Třiadvacetiletý Verstappen, který vede šampionát před Hamiltonem o 12 bodů, navázal na předchozí vítězství v pátečních trénincích a pokusí se v závodě na trati ve Spielbergu vyhrát, stejně jako se mu to povedlo v letech 2018 a 2019. Nejrychlejšího času, který jako jako jediný stlačil pod minutu a čtyři vteřiny, dosáhl hned při první jízdě v závěrečné části. Získal tak šestou pole position v kariéře, třetí v této sezoně a druhou za sebou. Jeho týmový kolega Sergio Pérez zahájí závod ze čtvrté pozice.

"Škoda toho trestu, byla to těsná kvalifikace. Ve druhém a třetím tréninku jsem sice ztrácel, ale už se v tom autě cítím lépe. Věděli jsme, že mě čeká penalizace, takže jsme se snažili zvolit do závěrečné části co nejlepší možnosti. Zítra bude nový den a pokusíme se v závodě zaútočit na Red Bull," slíbil Bottas.

Hamilton, který ve Štýrsku obhajuje loňské vítězství, nedokázal Verstappenovu tempu konkurovat. Na start z prvního místa čeká čtyři závody po sobě, naposledy uspěl v květnové GP Španělska.

"Red Bull je tu zatím velmi rychlý. Z mé strany to nebyly zrovna povedené časy, ale po penalizaci Valtteriho jsem se přeci jen dostal do přední řady. Udělám v závodě vše, co půjde, abych se porval o úspěch. Ač si nemyslím, že bychom byli tak rychlí, abychom mohli Red Bull předjet, věřím, že se nám podaří s nimi držet krok," řekl Hamilton.

Do první desítky se podařilo dostat i Pierru Gaslymu a Júkimu Cunodovi z AlphaTauri, kteří obsadili šestou, respektive osmou příčku. Cunoda však kvůli zdržování Valtteriho Bottase ve třetí části kvalifikace, a po penalizaci tří míst spadl na 11. místo. Do první desítky se tak probojoval George Russell s Williamsem. Na devátém místě bude Lance Stroll z Aston Martinu, jeho týmový kolega Sebastian Vettel zahájí jako čtrnáctý.

Z první části se neprobojovali Nicolas Latifi z Williamsu a Esteban Ocon z Alpine, jenž byl přitom v pátečním druhém tréninku třetí. Šestnáctého Latifiho dělilo v úvodní sekci od nejrychlejšího Verstappena jen necelých sedm desetin sekundy.

Výsledky kvalifikace na Velkou cenu Štýrska formule 1

Kvalifikace na Velkou cenu Štýrska, závod mistrovství světa vozů formule 1 ve Spielbergu:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:03,841, 2. Bottas (Fin./Mercedes) -0,194, 3. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,226, 4. Norris (Brit./McLaren) -0,279, 5. Pérez (Mex./Red Bull) -0,327, 6. Gasly (Fr./AlphaTauri) -0,395, 7. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,631, 8. Cunoda (Jap./AlphaTauri) -0,673, 9. Alonso (Šp./Alpine) -0,733, 10. Stroll (Kan./Aston Martin) -0,867.

Pozn.: Bottase čeká na startu závodu kvůli penalizaci ztráta tří míst.

Zdroj
ČT sport, ČTK, formula1.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články