Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kvalifikace plná zvratů. Pérez získal v Džiddě pole position

Kvalifikace před Velkou cenou vozů formule 1 v Saúdské Arábii nabídla divákům dramatický průběh. Úřadující mistr světa Max Verstappen musel pro technické problémy odstoupit a odstartuje až z patnáctého místa. Nejrychlejší na městském okruhu v Džiddě byl Verstappenův kolega Sergio Pérez.

Sergio Pérez na okruhu v Džiddě
zdroj: Profimedia

Nyck de Vries v úvodní části kvalifikace dostal hodiny a skončil mimo trať. Naštěstí pro mladíka, který kvůli výměně převodovky přišel o poslední trénink, ovšem netrefil zeď a mohl pokračovat. Menší štěstí měl Lando Norris v McLarenu, který si poničil zavěšení přední pneumatiky a musel do boxů. Jeho účast v kvalifikaci tak byla předčasně ukončena a do zítřejšího závodu nastoupí až z devatenáctého místa.

Dominantní výkon opět předvedli jezdci Red Bull. Úřadující mistr světa Max Verstappen dokázal již v úvodní části nadělit svému týmovému kolegovi Sergio Pérezovi půl vteřiny. A jejich největším vyzyvatelem byl znovu Aston Martin.

Situace se ale pro úřadujícího mistra dramaticky obrátila. V průběhu druhé části kvalifikace přišel holandský pilot o výkon a musel se svým vozem do boxů a přišel o šanci bojovat o pole position. Do závodu tak rodák z Hasseltu odstartuje až z patnácté pozice.

Dopis F1: Mlčením podporujete tyranii

Pod palbou kritiky se seriál F1 ocitl, vzhledem k lokacím, kde závody probíhají, v minulosti již mnohokrát. A kritika se královny motosportu týká i v současnosti. Debata ohledně pořádajících zemí tento týden znovu oživla díky otevřenému dopisu vedení F1, ve kterém Yasser al-Khayyat, jehož bratr byl Saúdským režimem popraven, kritizuje pořadatele F1 z legitimizace režimu, který dlouhodobě porušuje lidská práva svých občanů. "Používají formuli jako pozlátko, kterým odvrací pozornost od vraždy mého bratra a stovek dalších. Když VC probíhá bez jakékoliv zmínky o tom, co se v mé zemi děje, legitimizuje to chování režimu. Mlčením jsou spoluúčastníky," uvedl v dopisu. Stefano Domenicali, ředitel F1, před startem aktuální sezony uvedl, že dle jeho názoru přítomnost seriálu situaci naopak pomáhá zlepšit. "Jsme tam a monitorujeme, co se děje. Věřím, že je to lepší přístup než křik a že tím dosáhneme skvělých výsledků," uvedl. 

Nastalé situace naplno využil španělský matador a nejzkušenější pilot ve startovním poli Fernando Alonso. V závěrečné fázi dokázal zajet třetí nejrychlejší čas za Sergio Pérezem a v zítřejším závodu může nepochybně pomýšlet na sté pódiové umístění v kariéře.

Podle představ nezačala kvalifikace ani pro Charlese Leclerca. Vzhledem k penalizaci, která posune Monačana o deset příček dozadu a kterou Leclerc obdržel kvůli výměně řídicí jednotky na svém monopostu, potřebovala italská stáj co nejlepší výsledek. V samotném závěru ovšem dokázal předčít Fernanda Alonsa a kvalifikaci dokončil jako druhý nejrychlejší. Do závodu tak vzhledem k penalizaci odstartuje z dvanáctého místa. Jeho týmový kolega Carlos Sainz odstartuje čtvrtý.

Skvělým výsledkem se naopak blýskla stáj Haas. Navrátilec na závodní okruhy, Nico Hülkenberg, svému týmovému kolegovi Kevinu Magnessunovi nadělil necelou desetinu vteřiny a odstartuje z jedenáctého místa. Před jeho týmovým parťákem odstartuje Čou Kuan-Jü v Alfa Romeo.

Kvalifikace na Velkou cenu Saúdské Arábie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Džiddě:

1. Pérez (Mex./Red Bull) 1:28,265, 2. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,155, 3. Alonso (Šp./Aston Martin) -0,465, 4. Russell (Brit./Mercedes) -0,592, 5. Sainz (Šp./Ferrari) -0,666, 6. Stroll (Kan./Aston Martin) -0,680.

Pozn.: Leclerc kvůli nepovolené výměně řízení elektroniky přijde na startu o deset míst.

Zdroj
Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články