Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Jubilejní start a společnost pěti velikánů motosportu. Hamiltona čeká 300. Velká cena F1

Další milník v historii F1 si ve Francii na okruhu Paula Ricarda připíše Lewis Hamilton. Britský pilot zde odstartuje svou třístou Velkou cenu formule 1. "Největším zážitkem byla ale bezpochyby ta první," řekl britský šampion. 

Debutový start si Hamilton odbyl v australském Melbourne v roce 2007. V tu dobu dvaadvacetiletý talent jezdil v barvách stáje McLaren po boku tehdejšího dvojnásobného šampiona Fernanda Alonsa, který do britské stáje přišel z Renaultu. Že tento fakt mladého jezdce nikterak nesvazoval, se ovšem záhy potvrdil i na trati. 

Oba si na trati nic nedarovali a o výsledku ročníku se rozhodovalo až v posledních dvou závodech – při Velké ceně Číny a Brazílie. Před posledními dvěma závody držel vedení v průběžném pořadí Hamilton před Alonsem a Kimim Räikkönenem z Ferrari. Kdyby sezona v tu chvíli skončila, stal by se prvním pilotem v historii F1, který by získal titul šampiona ve své první sezoně. Chyba při nájezdu do boxové uličky jej však stála dokončení závodu a ztrátu bodů, které mu v závěru sezony chyběly – o titulu totiž nakonec rozhodl jediný bod.

Šampionem se nakonec stal finský "Iceman" Kimi Räikkönen z Ferrari. Oba jezdci McLarenu skončili na druhém a třetím místě se shodným počtem bodů. Jejich rivalita nakonec vedla k návratu Španěla do Renaultu. Britský talent však u týmu pokračoval dalších pět let, než odešel do Mercedesu. S McLarenem získal jediný titul v roce 2008.

Hamiltonova éra a společenský přesah

Nesmazatelnou stopu ve sportu však Lewis Hamilton zanechal až v Mercedesu, do kterého přestoupil v roce 2013. A že o přestupu dlouze přemýšlel, dokazuje i fakt, že to byl až Niki Lauda (který pro Mercedes pracoval), kdo jej dokázal přesvědčit.

Litovat tohoto rozhodnutí však rozhodně nemusel. Se změnou pravidel v roce 2014 nastala naprostá dominance týmu Mercedes následujících sedm let titul mistra světa patřil jedině jezdcům německé stáje. V Poháru konstruktérů stáj s osmi tituly v řadě dokonce drží rekord. Jediní dva jezdci, kteří Hamiltona v tomto rozmezí osmi let dokázali porazit, byl Nico Rosberg a Max Verstappen. 

"Slyšíte příběhy o Sennovi a Schumacherovi. A tohle období je Lewisovo," uvedl Lando Norris. "Je to skvělý člověk, vždy se snaží poradit a pomoci. Je vzorem v rámci formule 1 i mimo ní," vyzdvihl Norris Hamiltonovy aktivity mimo závodní tratě. Díky dosahu sociálních sítí se totiž Hamilton snaží upozorňovat na otázky rasismu, ekologické udržitelnosti a dodržování lidských práv. 

Nejvíce startů v závodech formule 1

1. Kimi Räikkönen: 350

2. Fernando Alonso: 345

3. Rubens Barichello: 322

4.-5. Jenson Button: 306

4.-5. Michael Schumacher: 306

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články