Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Hamiltonova absence rozjela změny. Russell si zkusí Mercedes, Williams nasadí nováčka

Absence Lewise Hamiltona na Velké cené Sáchiru kvůli koronaviru rozjela ve formuli 1 krátkodobé přesuny. Do kokpitu Mercedesu se na jeden závod posadí George Russell, jehož uvolnil Williams. Jeho místo u nejhoršího týmu seriálu F1 pak zaujme další Brit Jack Aitken, jehož čeká mezi elitou premiéra.

George Russell
zdroj: ČTK/PA/ autor: James Moy

Hamilton po nedělním vítězství v Bahrajnu přijde o druhý závod na tamní trati po pondělním pozitivním testu na koronavirus. Kvůli němu se ocitl v desetidenní karanténě a je otázkou, jestli stihne finále šampionátu příští týden v Abú Dhabí. Suverén sezony nicméně už v listopadové turecké Grand Prix získal rekordní sedmý titul světového šampiona.

Dvaadvacetiletý Russell prošel v Mercedesu juniorským programem a hovoří se o něm jako o možném nástupci Hamiltona. "Obrovské díky Mercedesu za důvěru. Lewise nemůže nikdo nahradit, ale v jeho nepřítomnosti udělám pro tým všechno od chvíle, kdy usednu do auta," uvedl Russell.

Možnost startu v mistrovské stáji poskytne šampionovi formule 2 z roku 2018 šanci na premiérový bodový zisk. Ve Williamsu, s nímž Mercedes spolupracuje jako dodavatel motorů, k němu měl během dvouletého působení nejblíže vloni v Hockenheimu a letos v Mugellu, kde skončil hned za bodovanou desítkou jedenáctý.

Russell dostal přednost před oficiálním náhradním jezdcem Mercedesu Stoffelem Vandoornem z Belgie. "Pro nás to představuje milník, protože vůbec poprvé půjde na start za tovární tým člen našeho juniorského programu," konstatoval šéf motorsportu Mercedesu Toto Wolff.

Aitkena čeká závodní premiéra v F1. Dosud při soutěžním víkendu absolvoval z pozice oficiálního testovacího jezdce pouze první trénink před červencovou Velkou cenou Štýrska, kde nahradil právě Russella. V Sáchiru bude týmovým kolegou Kanaďana Nicholase Latifiho. Williams dosud jako jediný z deseti týmů v sezoně F1 nebodoval.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články