Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Hamilton vyhrál v Rakousku, Rosberga předjel v posledním kole

Spielberg (Rakousko) - Brit Lewis Hamilton vyhrál Velkou cenu Rakouska formule 1 po manévru v posledním kole, při kterém předjel týmového kolegu z Mercedesu Nica Rosberga. Německý lídr mistrovství světa při bránění první pozice poškodil monopost a v posledních stovkách metrů jej ještě předstihli Nizozemec Max Verstappen z Red Bullu a finský pilot Ferrari Kimi Räikkönen.

Lewis Hamilton
zdroj: Reuters

Hamilton vybojoval 46. vítězství v kariéře. V sezoně vyhrál potřetí a na druhém místě celkové klasifikace snížil ztrátu na Rosberga na 11 bodů. "Ty body jsem potřeboval. Ani na chvíli jsem se nevzdal a pořád jel naplno," řekl Hamilton.

Vedení Mercedesu: Už je toho dost

Kolizi v posledním kole ještě vyšetřuje vedení závodu. Každopádně incident znovu vyostří vztahy obou jezdců mistrovského týmu a opět znepokojil i vedení stáje. "To, že si najíždějí do aut, to už nejde. Tohle bylo podruhé, už je toho dost," zlobil se šéf stáje Toto Wolff s
připomínkou nehody z úvodu závodu v Barceloně, která pro oba piloty skončila odstoupením. "Nevím, co se jim honí hlavami. Budeme si muset vážně promluvit," dodal.

Rosberg dlouho mířil k třetímu vítězství ve Spielbergu za sebou, třebaže startoval až ze sedmého místa, zatímco Hamilton měl výhodu pole position. Už po první výměně pneumatik se ale dostal do čela Němec. Hamiltona měl ale neustále za zády a při posledním pit stopu dostal každý z pilotů pneumatiky z jiné směsi. A Hamiltonova volba byla podle všeho vhodnější.

V závěru byl i přes velký provoz na trati rychlejší a v 71. kole se pustil v pravotočivé zatáčce do předjížděcího manévru z vnějšku. Rosberg pokračoval zeširoka, načež si o soupeřův vůz poškodil přední přítlačné křídlo. "Byl jsem na vnějšku, nebyl jsem to já, kdo měl nehodu. Nechal jsem tam dost místa, ale on do mě narazil. Ne já do něj. Udělal chybu, proto jsem zaútočil, je to moje práce," komentoval Hamilton situaci.

Rosberg se viníkem necítil. "V posledním kole se mi přehřívaly brzdy. Měl jsem trochu delší brzdnou dráhu, ale všechno pod kontrolou. Proto mě překvapilo, když do mě najel. Já si byl jistý, že už to dotáhnu k vítězství, takhle prohrát je obrovské zklamání," řekl. Vinu mu ale přisoudil i šéf dozorčí rady Mercedesu Niki Lauda. "Nico se ze všech sil snažil s nefunkčními brzdami zabránit Lewisovi v manévru. Proto je to primárně jeho vina," řekl exmistr světa.

Rosberga stála kolize umístění na stupních vítězů. Mladíček Verstappen s více než 50 kol starými pneumatikami si v domácím závodu stáje Red Bull dojel pro druhý nejlepší výsledek v kariéře po senzačním triumfu v Barceloně. A jedna ušetřená zastávka v boxech oproti pilotům Mercedesu pomohla i Räikkönenovi.

Vettela zradil nečekaný defekt

Třetí muž pořadí MS Sebastian Vettel z Německa devátý závod sezony v den 29. narozenin nedokončil po havárii způsobené prasklou pneumatikou a bodově se na něj dotáhl Räikkönen. Za Hamiltonem už oba piloti Ferrari zaostávají o propastných 46 bodů.

Vettel havaroval na rovince po průjezdu cílem 26. kola. V té chvíli vedl, byl ale jedním z mála jezdců, kteří ještě neabsolvovali pit stop, a pravá zadní pneumatika zátěž nevydržela. "Neudělal jsem nic špatně, nejel jsem agresivně. Vůbec nic nenasvědčovalo, že by se to mohlo stát. Viděli jsme, že všem pneumatiky drží. Bylo to zničehonic, bez varování, prostě se to stalo," litoval Vettel, který vyšel bodově naprázdno už potřetí v sezoně.

Výsledky Velké ceny Rakouska formule 1

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:27:38,107 (prům. rychlost: 210,203 km/h), 2. Verstappen (Niz./Red Bull) -5,719, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) -6,024, 4. Rosberg (Něm./Mercedes) -16,710, 5. Ricciardo (Austr./Red Bull) -30,981, 6. Button (Brit./McLaren) -37,706, 7. Grosjean (Fr./Haas) -44,668, 8. Sainz (Šp./Toro Rosso) -47,400, 9. Bottas (Fin./Williams), 10. Wehrlein (Něm./Manor) oba -1 kolo.

Pořadí MS (po 9 z 21 závodů): 1. Rosberg 153 b., 2. Hamilton 142, 3. Vettel (Něm./Ferrari) 96, 4. Räikkönen 96, 5. Ricciardo 88, 6. Verstappen 72, 7. Bottas 54, 8. Pérez (Mex./Force India) 39, 9. Massa (Braz./Williams) 38, 10. Grosjean 28.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 295, 2. Ferrari 192, 3. Red Bull 168, 4. Williams 92, 5. Force India 59, 6. Toro Rosso 36, 7. McLaren 32, 8. Haas 28, 9. Renault 6, 10. Manor 1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články