Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Hamilton vyhrál kvalifikaci v Montrealu, Vettel dojel druhý

Montreal - Kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Kanady formule 1 vyhrál Lewis Hamilton z Mercedesu a získal 65. pole position v kariéře. Vedoucí jezdec průběžného pořadí mistrovství světa Sebastian Vettel z Ferrari, na kterého britský pilot ztrácí na druhé příčce 25 bodů, byl na okruhu v Montrealu se ztrátou tří desetin sekundy druhý.

Lewis Hamilton
zdroj: Reuters

Hamilton zaznamenal čas 1:11,459 a překonal o osm desetin kvalifikační rekord Ralfa Schumachera a o dvě sekundy i závodní maximum Rubense Barrichella z roku 2004. "Bylo to sexy kolo. A vděčím za to týmu. Poučili jsme se z chyb v minulém závodě," připomněl Hamilton nepovedenou kvalifikaci v Monaku, kde skončil po problémech s gumami až čtrnáctý.

V historické tabulce se díky 65. pole position vyrovnal svému idolu Ayrtonu Sennovi, jehož přilbu z roku 1987 poté dostal od rodiny zesnulého brazilského pilota jako dárek. Toto gesto Hamiltona viditelně dojalo. "Úplně se třesu. Nevím, co říct. Ayrton byl můj nejoblíbenější jezdec," řekl britský pilot.

"Pamatuji si, jak jsem přišel ze školy a pouštěl jsem si videa Ayrtona Senny. Nemůžu věřit tomu, že teď mám stejně pole position jako on. Děkuju Sennově rodině," přidal Hamilton, kterého od rekordmana v počtu vyhraných kvalifikací slavného Michaela Schumachera dělí tři pole position. V Montrealu vyhrál Hamilton kvalifikaci potřetí za sebou a v obou předchozích případech toho dokázal využít k vítězství v závodu.

V neděli může trojnásobný mistr světa zaútočit už na šestý triumf z Kanady a především na snížení ztráty na Vettela v průběžném pořadí. Na třetí příčce skončil Hamiltonův týmový kolega Valtteri Bottas a čtvrtý byl druhý pilot Ferrari Kimi Räikkönen, když oba zaostali o téměř osm desetin. Za nimi se seřadila dvojice Red Bullu Max Verstappen a Daniel Ricciardo se sekundovým mankem. 

Kvalifikace na Velkou cenu Kanady, závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:11,459, 2. Vettel (Něm./Ferrari) -0,330, 3. Bottas (Fin./Mercedes) -0,718, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,793, 5. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,944, 6. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1,098, 7. Massa (Braz./Williams) -1,399, 8. Pérez (Mex./Force India) -1,559, 9. Ocon (Fr./Force India) -1,676, 10. Hülkenberg (Něm./Renault) -1,812.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články