Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Hamilton vyhrál kvalifikaci i v Bahrajnu

Sáchir (Bahrajn) - Mistr světa Lewis Hamilton vyhrál i druhou kvalifikaci v této sezoně formule 1, navíc v rekordu okruhu. Na startu nedělní Velké ceny Bahrajnu bude s britským pilotem Mercedesu stát stejně jako v úvodním závodě v Austrálii německý týmový kolega Nico Rosberg. Totožné obsazení jako v Melbourne bude mít i druhá řada na startu, do níž se postaví piloti Ferrari Sebastian Vettel z Německa a Kimi Räikkönen z Finska.

Lewis Hamilton v kvalifikaci VC Bahrajnu
zdroj: ČTK/AP

Kvalifikace se opět jela jako vyřazovací závod a kritizovaný formát zejména v prvních dvou fázích znovu nepřinesl mnoho vzruchu, protože většina jezdců po absolvování rychlého kola trať opustila. Finálová část byla tentokrát napínavější, jelikož Hamilton po jezdecké chybě při prvním pokusu držel až čtvrté místo za Rosbergem a oběma rudými vozy.

Druhá jízda ale obhájci prvenství vyšla ideálně, časem 1:29,493 pokořil dosavadní traťový rekord Fernanda Alonsa a Rosberga porazil o 77 tisícin. "To bylo ode mě to nejlepší kolo za celý dosavadní víkend. Bylo sexy," pochvaloval si Hamilton, který ve všech trénincích před kvalifikací za Rosbergem zaostával. Německého pilota porážka nerozhodila. "Tohle je trať, na které má pole position možná vůbec nejmenší význam. Dá se tu předjíždět a nabízí mnoho variant strategie," řekl Rosberg.

Konkurenti z Ferrari, kteří dopoledne překvapivě ovládli před mercedesy třetí trénink, už potom pořadím nezahýbali. "Ještě nejsme tam, kde bychom chtěli, ale doufejme, že se nám povede podobný start jako v Melbourne," přál si Vettel opakování situace z Austrálie, kde po povedeném úvodu dlouho jel na vítězství v závodě.

Hamilton načal druhou padesátku kvalifikačních triumfů a bude mít ideální výchozí pozici k završení vítězného hattricku v bahrajnské GP. V Austrálii nicméně z pole position vyhrát nedokázal a podlehl Rosbergovi, který bude v Sáchiru usilovat o páté vítězství v mistrovství světa za sebou.

Kvalifikace na Velkou cenu Bahrajnu, závod MS vozů formule 1 v Sáchiru:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:29,493, 2. Rosberg (Něm./Mercedes) -0,077, 3. Vettel (Něm./Ferrari) -0,519, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,751, 5. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1,361, 6. Bottas (Fin./Williams) -1,660, 7. Massa (Braz./Williams) -1,662, 8. Hülkenberg (Něm./Force India) -2,127.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články