Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Hamilton v kvalifikaci havaroval, pole position vybojoval Bottas

Novopečený mistr světa formule 1 Lewis Hamilton havaroval hned v úvodu kvalifikace na Velkou cenu Brazílie a do předposledního závodu sezony vyrazí v neděli z konce startovního roštu. Stáj Mercedes přesto získala pole position, protože nejrychlejší čas zajel Britův týmový kolega Valtteri Bottas. Finský jezdec se od druhé fáze kvalifikace přetahoval o traťový rekord se Sebastianem Vettelem z Ferrari a ve finále německého rivala porazil o 38 tisícin sekundy.

Nehoda Lewise Hamiltona
zdroj: ČTK/PA/James Moy

Hamilton v Sao Paulu nedokončil ani jedno měřené kolo. Nad monopostem ztratil kontrolu ve výjezdu z pravotočivé zatáčky a skončil v hrazení z pneumatik. Při poměrně silném bočním nárazu zůstal nezraněn, poškozený vůz byl ale nepojízdný. Už ve druhé části kvalifikace Hamilton přišel o traťový rekord z pátečního prvního tréninku.

Bottas jako první prolomil hranici jedné minuty a devíti sekund, ale s Vettelem se ještě v čele pořadí prostřídali, než v posledním možném okamžiku finský pilot stanovil maximum okruhu Autodromo José Carlos Pace časem 1:08,322. Zároveň vybojoval třetí pole position v kariéře i v sezoně.

V první řadě tak budou stát jezdci, kteří bojují o titul vicemistra světa. Dva závody před koncem patří za nedostižným Hamiltonem druhé místo Vettelovi s patnáctibodovým náskokem na Bottase. Cílem Mercedesu je získat čtvrtým rokem po sobě v MS double. Druhou řadu obsadí Fin Kimi Räikkönen z Ferrari a Nizozemec Max Verstappen z Red Bullu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články