Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Chance Extraliga 2024/2025

Hamilton podeváté vyhrál Velkou cenu Británie a překonal Schumacherův rekord

Lewis Hamilton zvítězil ve Velké ceně Británie na trati Silverstone. Pro domácího pilota se jedná o rekordní deváté vítězství na jednom okruhu, což nikdo před ním ještě nedokázal. Nejvíce měl doposud osm vítězství kromě Hamiltona ještě legendární Michael Schumacher. Na druhém místě dojel pilot Red Bullu a lídr šampionátu Max Verstappen, který zvýšil v celkovém pořadí náskok na Landa Norrise s McLarenem. Ten dokončil na třetím místě.  

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Hamilton vyhrál Velkou cenu Velké Británie

"Bylo to těžké období, ale důležité je jít pořád dál a bojovat. Samozřejmě že byly dny, kdy jsem si říkal, jestli ještě někdy vyhraju. Ale měl jsem kolem skvělý tým a lidi. Když jsem viděl jejich práci a úsilí, tak mi to dodalo sílu," řekl Hamilton.

Závod se nesl ve znamení přechodných podmínek a důležitým elementem tak byla i strategie. Ze začátku se tempo jednotlivých závodníků stabilizovalo a čekalo se na první kapky deště. V tu chvíli vedli piloti Mercedesu před Verstappenem.

Jenže první déšť s pořadím hodně zamával, většina jezdců zůstala na trati a těžké podmínky nejvíce vyhovovaly McLarenům, kdy se na první místo dostal Norris a na druhé Oscar Piastri.

Do boxů pro přechodné pneumatiky už v této chvíli zamířili Sergio Peréz z Red Bullu a Charles Leclerc z Ferrari, jenže to se ukázalo být špatným tahem a oba tím ztratili šanci na jakékoliv body v závodě.

Až když přišla druhá vlna deště, tak piloti z čela vyrazili k mechanikům. McLaren nechal Piastriho déle na trati a ten tím ztratil několik příček. Naopak na zastávce vydělal Max Verstappen, který se z pátého místa posunul na třetí za Hamiltona a Norrise.

Russel spadl po zastávce na čtvrté místo, navíc jeho monopost po chvíli potkaly technické problémy a byl nucen odstoupit.

Rozhodující moment přišel v 39. kole u výměny pneumatik opět za ty do sucha. Tu lépe zvládl Hamilton s Mercedesem a dostal se před Norrise. Verstappen v závěru měl nejrychlejší tempo, dokázal se dostat před Norrise, ale Hamiltona už překonat nedokázal.

"Lewis si zaslouží gratulaci, v klíčových chvílích udělal lepší rozhodnutí," řekl Norris. "Mám sice z výsledku radost, ale několikrát jsem se špatně rozhodl a je to jen moje chyba. Poučíme se z toho a třeba nám to tady vyjde za rok," řekl Norris.

Lewis Hamilton tak ukončil tříleté čekání na vítězství. Naposledy se radoval v Saúdské Arábii v roce 2021. Navíc se jedná o výhru na domácí trati a rekordně podeváté. Tím se v historické statistice dostal na osamocené první místo před Michaela Schumachera, který dokázal na jedné trati vyhrát osmkrát.

"Tohle tady byl můj poslední závod s Mercedesem, o to víc jsem chtěl vyhrát. Protože celý tým miluju a vážím si práce, kterou za všechny ty roky odvedli. Budu jim za to do konce života vděčný," přidal Hamilton po celkově 104. triumfu v kariéře.

V čele průběžného pořadí šampionátu je nadále Max Verstappen, který navýšil náskok na Landa Norrise. Další závod čeká na piloty na maďarském Hungaroringu.

Velká cena Británie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Silverstonu:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:22:27,059, 2. Verstappen (Niz./Red Bull) -1,465, 3. Norris (Brit./McLaren) -7,547, 4. Piastri (Austr./McLaren) -12,429, 5. Sainz (Šp./Ferrari) -47,318, 6. Hülkenberg (Něm./Haas) -55,722. Nejrychlejší kolo: Sainz.

Průběžné pořadí MS (po 12 z 24 závodů): 1. Verstappen 255, 2. Norris 171, 3. Leclerc (Mon./Ferrari) 150, 4. Sainz 146, 5. Piastri 124, 6. Pérez (Mex./Red Bull) 118.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 373, 2. Ferrari 302, 3. McLaren 295, 4. Mercedes 221, 5. Aston Martin 68, 6. Racing Bulls 31.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články