Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Hamilton po diskvalifikaci Russella zvítězil v belgickém Spa

Minulý víkend patřil McLarenu, tento si měli přivlastnit piloti Mercedesu. Na belgickém okruhu Spa byl nejrychlejší George Russell před svým týmovým kolegou Lewisem Hamiltonem. Po přezkoumání hmotnosti svého vozu byl ovšem diskvalifikován a výhru tak slaví jeho parťák Hamilton. Za dvojicí mercedesů dojel Oscar Piastri, jenž si před týdnem připsal svou premiérovou výhru v F1. Třetí místo připadlo Charlesi Leclercovi.

Lewis Hamilton
zdroj: Reuters

Šestadvacetiletý Russell projel cílem první po startu z šesté pozice. Letos triumfoval také v Rakousku. Po přezkoumání hmotnosti jeho vozu však byl, z důvodu příliš nízké hmotnosti,  ze závodu nakonec diskvalifikován. Hmotnostnímu limitu nevyhověl o kilo a půl. Sedminásobný mistr světa Hamilton si tak připsal třetí pódium za sebou a po opravě výsledků přidal rekordní 105. výhru v F1, kterou posunul vlastní rekord.

"Cítím s Georgem. Určitě jsem nechtěl vyhrát závod díky diskvalifikaci. V posledních závodech jsme ale ukázali, že jsme zpátky v boji o výhry. Je to teď neuvěřitelně vyrovnané," uvedl Hamilton.

"Oproti pátku jsme udělali hodně změn a pneumatiky držely výtečně. Pořád jsem si říkal, že můžeme jet jen na jednu zastávku. Nakonec jsme si hodili kostkami, ale bylo to možné jen proto, že to auto bylo bezvadné. Je to skvělý způsob, jak jít do letní přestávky," doplnil před svou diskvalifikací Russell.

Lídr šampionátu Max Verstappen z Red Bullu dokončil závod jako pátý. Nizozemský jezdec, který startoval po výměně motoru a trestu za překročení počtu komponentů v sezoně z 11. příčky, za sebou udržel Landa Norrise z McLarenu a zvýšil před ním náskok v čele MS na 78 bodů.

"Strategie byla dobrá. Myslím, že ti, kteří zvolí undercut (strategie dřívější zastávky v boxech), většinou vyhrávají. Nemám ale moc co říct. V první zatáčce jsem vyjel mimo trať a to mě stálo závod," podotkl Norris.

Úvod ve Spa vyšel nejlépe Hamiltonovi. Devětatřicetiletý jezdec se po startu nejprve dostal před druhého Sergia Péreze z Red Bullu a ve třetím kole předjel i lídra Charlese Leclerca z Ferrari. Verstappen se ze středu pole dostával vpřed jen pozvolna.

V jedenáctém kole zajel Verstappen poprvé pro nové pneumatiky a spolu s ním zastavil u mechaniků také Russell. Zatímco většina závodníků ale zajela v průběhu závodu do boxů ještě jednou, Russell zůstal až do konce na trati a postupně se posouval vpřed.

Formuli 1 čeká nyní čtyřtýdenní přestávka. Šampionát bude pokračovat 25. srpna Velkou cenou Nizozemska.

Velká cena Belgie, závod mistrovství světa vozů formule 1 ve Spa-Francorchamps:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:19:57,566, 2. Piastri (Austr./McLaren) -0,647, 3. Leclerc (Mon./Ferrari) -8,023, 4. Verstappen (Niz./Red Bull) -8,700, 5. Norris (Brit./McLaren) -9,324, 6. Sainz (Šp./Ferrari) -19,269.

Nejrychlejší kolo: Pérez (Mex./Red Bull).

Průběžné pořadí MS (po 14 z 24 závodů): 1. Verstappen 277, 2. Norris 199, 3. Leclerc 177, 4. Piastri 167, 5. Sainz 162, 6. Hamilton 150.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 408, 2. McLaren 366, 3. Ferrari 345, 4. Mercedes 266, 5. Aston Martin 73, 6. Racing Bulls 34.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články