Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Hamilton: Penalizace mě nezastaví. Je to spíše příležitost zazářit

Praha – Nedělní Velká cena Číny nabídne divákům další díl souboje stájových kolegů Nico Rosberg – Lewis Hamilton. Německý pilot prožívá snový vstup do sezony a trojnásobného světového šampióna porazil v obou dosavadních závodech. Čínský okruh nicméně dlouhodobě svědčí britskému jezdci. Vyhrál zde dvakrát za sebou, celkově čtyřikrát. Kvůli výměně převodovky však přijde o pět míst na startovním roštu a nejspíše odstartuje až ze třetí nebo čtvrté řady.

Úřadující mistr světa si ovšem z verdiktu jury těžkou hlavu nedělá. "Samozřejmě, když už ve středu víte, že v neděli odstartujete s penalizací, změní to váš přístup k víkendu. Před pěti lety bych byl asi naštvaný, ale teď už jsem klidnější. Penalizace mě v honbě za vítězstvím nezastaví. Vnímám ji jako příležitost zazářit," říká před závodem Hamilton.

Sebevědomí rodákovi z anglického Stevenage nechybí. V čínské metropoli se mu dlouhodobě daří, čehož si je sám dobře vědom. "Je to trať, na které se mi roky daří - pět pole position a čtyři vítězství," pokračuje.

Jeho převodovka byla poškozena už během Velké ceny Bahrajnu při srážce s Valtterim Bottasem. Podle stávajících pravidel nejprestižnějšího motoristického seriálu musí každému jezdci vydržet minimálně šest závodů v řadě. V opačném případě přichází penalizace. Mercedes se ji rozhodl vyměnit už nyní, protože okruh v Šanghaji je vzhledem k možnostem předjíždění vhodným místem pro odpykání trestu. 

Hamilton v obou předešlých závodech vybojoval pole position, ale vždy dojel až za svým stájovým kolegou, na kterého momentálně ztrácí z druhého místa sedmnáct bodů. Kolotoč formule 1 je však teprve na začátku a příležitost stáhnout manko na vedoucí pozici může přijít kdykoli, což Hamilton vnímá i před nedělním startem. "Vypadá to na snadný víkend pro Nica, ale já se rozhodně nevzdávám a budu útočit z jakékoli pozice," zakončil Hamilton.

Penalizace největšího soupeře nahrává německému pilotovi do karet. Rosberg si přesto uvědomuje, že lepší startovní pozice nemusí nic znamenat. "Můj přístup k závodu se tím vůbec nemění. Lewis může vyhrát i tak, to je bez debat. Všichni víme, jak je tady rychlý. Rekord trati mluví sám za sebe. Já zůstávám i nadále ve střehu a soustředěný," nechal se slyšet Rosberg, jenž v součtu s loňským ročníkem vyhrál už šest Grand Prix v řadě.

Pozice lídra letošního šampionátu ho z míry nevyvádí. "Jsou za námi teprve dva závody nejdelší sezony, jakou jsme kdy měli, takže to beru s nadhledem," dodal Rosberg.

Zdroj
Guardian, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články