Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Hamilton ovládl těsnou Velkou cenu Belgie a snížil Vettelův náskok na sedm bodů

Spa-Francorchamps (Belgie) – Letošním vládcem Velké ceny Belgie se stal Lewis Hamilton. Britský jezdec Mercedesu zvítězil v těsném závodě o 2,358 vteřiny před Sebastianem Vettelem a stáhl tak náskok německého lídra celkového pořadí z Ferrari na pouhých sedm bodů.

Lewis Hamilton v cíli VC Belgie
zdroj: Reuters autor: FRANCOIS LENOIR

Na okruhu ve Spa-Francorchamps se příliš dramatický závod nejel. Hamilton, který v sobotu vyrovnal ziskem 68. pole position kvalifikační rekord slavného Michaela Schumachera, si při jubilejním 200. startu v kariéře od začátku hlídal první místo s náskokem 1,5 sekundy před čtyřnásobným mistrem světa Vettelem.

O vedení přišel britský pilot pouze ve 12. kole, kdy zajel do boxů. Vettel se díky tomu dostal do čela, ale o tři kola později zajel vyměnit gumy i on. Ve stejnou chvíli se Hamilton vrátil na první místo, když předjel Kimiho Räikkönena z Ferrari. Finský jezdec vzápětí dostal desetivteřinovou penalizaci za ignorování žlutých vlajek.

Pořadím poté mohl zamíchat zpomalovací vůz, který vyjel na trať ve 30. kole po kolizi vozů Force India. Většina pilotů toho využila k další výměně pneumatik. Hamilton zvolil nejtvrdší, zatímco Vettel rychlejší nejměkčí sadu a hned po restartu ve 34. kole zaútočil. Trojnásobný světový šampion však s vypětím všech sil vedení udržel a zbývajících deset kol už měl pod kontrolou.

Je nám líto, video expirovalo.
Hamilton byl těsně nejrychlejší v Belgii

Pro třetí místo si popáté v sezoně dojel Daniel Ricciardo z Red Bullu před Räikkönenem. Páté místo obsadil druhý jezdec Mercedesu Valtteri Bottas, který nejvíc doplatil na safety car, když po restartu přišel o třetí příčku.

Další smolný závod prožil Max Verstappen z Red Bullu, jenž skončil v osmém kole kvůli technickým potížím. Nizozemský pilot tak nedokončil šestý z dosavadních dvanácti závodů.

Třináctý díl šampionátu je na programu už příští týden, kdy se v Monze pojede Velká cena Itálie.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články