Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Hamilton ovládl kvalifikaci, z druhého místa odstartuje Hülkenberg

Spielberg (Rakousko) – Mistr světa formule 1 Lewis Hamilton z Mercedesu vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Rakouska a popáté v sezoně odstartuje do závodu mistrovství světa z pole position. Dosud pouze v Kanadě však dokázal nejvýhodnější výchozí pozici proměnit ve vítězství.

Lewis Hamilton
zdroj: Reuters

Ve všech čtyřech předchozích případech stál s Hamiltonem v první řadě jeho týmový kolega Nico Rosberg z Německa, který i ve Spielbergu zajel druhý čas. Lídr šampionátu ale po havárii v třetím tréninku musel vyměnit převodovku, kvůli čemuž ztratil pět míst na roštu a pohoršil si ve vyhlídkách na třetí triumf v Rakousku za sebou.

"Těch pět míst na startu bolí. Bude to komplikovanější, ale beru to sportovně," řekl Rosberg, který v napínavé kvalifikaci na osychající trati po krátkém dešti prohrál s Hamiltonem o 543 tisícin sekundy. "Na konci to nebyla jen otázka rychlosti, ale také načasování," poukázal Hamilton na rychle se měnící podmínky na trati, díky nimž se rozhodlo o pořadí až v posledních sekundách na téměř vysušeném asfaltu.

Z druhého místa odstartuje jiný německý pilot Nico Hülkenberg z Force India. V první řadě bude stát podruhé v kariéře. "Cítil jsem se stejně jako při pole position v roce 2010 v Brazílii. Z první řady se dá bojovat o dobrý výsledek," uvedl pilot, který tehdy v Sao Paulu jako pilot Williamsu dojel v závodě osmý. Ve Spielbergu za vítězem kvalifikace zaostal skoro o sekundu a půl.

Ze třetího místa překvapivě vyrazí Brit Jenson Button s dosud stále nevýrazným mclarenem. Exmistr světa zajel až pátý čas, ale původně čtvrtý Sebastian Vettel z Německa z Ferrari podobně jako Rosberg vyměnil převodovku, takže v pořadí klesl. S Buttonem bude stát ve druhé řadě Vettelův týmový kolega Kimi Räikkönen z Finska.

První část kvalifikace narušila havárie Daniila Kvjata z Tora Rosso, po níž byly jízdy zhruba na čtvrt hodiny zastaveny. Ruskému pilotovi stejně jako předtím Rosbergovi podle všeho prasklo zavěšení kol při přejetí obrubníku.

Výsledky kvalifikace na Velkou cenu Rakouska formule 1

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:07,922, 2. Rosberg (Něm./Mercedes) -0,543, 3. Hülkenberg (Něm./Force India) -1,363, 4. Vettel (Něm./Ferrari) -1,859, 5. Button (Brit./McLaren) -1,978, 6. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1,979, 7. Ricciardo (Austr./Red Bull) -2,058, 8. Bottas (Fin./Williams) -2,518, 9. Verstappen (Niz./Red Bull) -3,231, 10. Massa (Braz./Williams) -4,055.

Pozn.: Rosberg a Vettel kvůli penalizacím za výměnu převodovky ztratí na startovním roštu pět míst.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články