Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Hamilton nedal v kvalifikaci ve Spa soupeřům šanci, Ferrari se trápilo

Takto jezdí obhájce titulu a lídr mistrovství světa. Lewis Hamilton dominantním výkonem ovládl kvalifikace na nedělní Velkou cenu Belgie formule 1. Pro pole position dojel s náskokem půl sekundy před týmovým kolegou z Mercedesu Valtterim Bottasem a Maxem Verstappenem z Red Bullu. Trápilo se naopak Ferrari.

Lewis Hamilton
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/HOCH ZWEI/Pool/ autor: Stephanie Lecocq

Hamilton na okruhu ve Spa-Francorchamps nedal soupeřům šanci a v závěrečné části kvalifikace oběma pokusy překonal traťový rekord. Pro pátou pole position v sezoně si dojel časem 1:41,252 a v neděli bude usilovat o udržení stoprocentní bilance, protože předchozí čtyři starty z prvního místa vždy proměnil ve vítězství.

"Neudělal jsem jedinou chybu, v každém kole jsem se zlepšoval a ve třetí části kvalifikace jsem jel skvěle," řekl Hamilton a vítězství věnoval herci Chadwicku Bosemanovi, který v sobotu ve věku 43 let zemřel. "Dnes jsem po probuzení dostal hodně smutnou zprávu, takže nebylo snadné se soustředit," dodal Brit.

Z druhé příčky do sedmého závodu zkrácené sezony odstartuje Bottas, jenž za týmovým kolegou zaostal o 511 tisícin. Třetí příčku v kvalifikaci obsadil Verstappen, který jako jediný dokázal před třemi týdny v Silverstonu narušit nadvládu Mercedesu v sezoně. Pilot Red Bullu na Hamiltona ztratil 526 tisícin.

"S druhým místem jsem spokojený, protože i z něj tady jde dobře odstartovat. A jestli chci udržet naději na titul, musím útočit," uvedl Bottas. "Když se podíváte na ztrátu na Lewise, tak je jasné, že za normálních okolností s ním nemůžeme bojovat. Takže doufám, že nám pomůže počasí a bude nějaká legrace," přidal Verstappen.

Ve druhé řadě ho doplní Daniel Ricciardo z Renaultu. Vítěz Velké ceny Belgie z roku 2014 díky čtvrtému místu zaznamenal nejlepší kvalifikační výsledek v dosavadním průběhu sezony.

Dál se trápí Ferrari, jehož jezdci ovládli poslední dva ročníky Velké ceny Belgie, avšak dnes oba vypadli v prostřední části kvalifikace. Obhájce loňského prvenství Charles Leclerc odstartuje z 13. místa, předloňský šampion a čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel ze 14. příčky.

Leclerc, který si loni v Belgii dojel pro první výhru ve formuli 1 v kariéře, byl však s třináctou příčkou spokojený. "Je to smutné, ale postup do druhé části kvalifikace byl pro nás příjemným překvapením. Na třináctém místě toho nejde moc vymýšlet, tak snad bude pršet," prohlásil Leclerc.

Kvalifikace na Velkou cenu Belgie, závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:41,252, 2. Bottas (Fin./Mercedes) -0,511, 3. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,526, 4. Ricciardo (Austr./Renault) -0,809, 5. Albon (Thaj./Red Bull) -1,012, 6. Ocon (Fr./Renault) -1,144, 7. Sainz (Šp./McLaren) -1,186, 8. Pérez (Mex./Racing Point) -1,280, 9. Stroll (Kan./Racing Point) -1,351, 10. Norris (Brit./McLaren) -1,405.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články