Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hamilton jede dál. Myslím, že toho můžeme ještě hodně dokázat, říká

Lewis Hamilton věděl, že po příchodu do Mercedesu se mu podaří získat mistrovské tituly. Po dnešním vítězství ve Velké ceně Portugalska ale šestinásobný mistr světa přiznal, že ho nikdy nenapadlo, že by mohl překonat rekord slavného Michaela Schumachera v počtu vítězství. 

Je nám líto, video expirovalo.
Hamilton vyhrál v Portugalsku a 92. výhrou překonal Schumachera

Pětatřicetiletý Hamilton v Portimau o propastných 26 sekund porazil týmového kolegu Valtteriho Bottase a připsal si 92. vítězství v kariéře. O jednu výhru překonal Schumachera a na dosah má i vyrovnání rekordu bývalé hvězdy Ferrari v počtu titulů.

První Velkou cenu Hamilton vyhrál v roce 2007 v Kanadě v barvách McLarenu, se kterým o rok později získal i první titul mistra světa. V roce 2013 zamířil do Mercedesu, s nímž šampionát ovládl v letech 2014, 2015 a 2017 až 2019. "Věděl jsem, že v Mercedesu budeme vyhrávat tituly. Ale nenapadlo by mě, že jich bude tolik," řekl Hamilton.

Hamilton byl ze svého úspěchu zaskočený už po minulém závodě, kterým byla Velká cena Eifelu, kdy rekordní počet výher teprve dorovnal. Poté, co zde zvítězil, jej v parc fermé překvapil syn slavného Michaela a sám možná budoucí velká hvězda F1, Mick Schumacher, jenž mu symbolicky předával otcovu helmu.

"A jestli mě napadlo, že vyhraju tolik závodů? Samozřejmě že ne. Tohle je fantastické období a skvělé je, že ne jen pro mě," přidal Hamilton, který je přesvědčený, že příval úspěchů zdaleka nekončí. "Vzhledem k tomu, jak si v týmu rozumíme... Tak si myslím, že toho můžeme ještě hodně dokázat," uvedl.

"Je mi pětatřicet, pořád se cítím fyzicky skvěle, ale samozřejmě myslím i na to, kdy se to zlomí na opačnou stranu a výkony se začnou zhoršovat. Ale jak jsme dneska viděli, tak to zatím nepřišlo," prohlásil Hamilton, před kterým smekl i Max Verstappen z Red Bullu.

Třiadvacetiletý pilot, který je odborníky považován za Hamiltonova nástupce, dosud ve formuli 1 vyhrál devět závodů. V Portugalsku skončil třetí. "Lewis mi říkal, že se snaží nastavit mi laťku co nejvýš, abych se musel hodně snažit, kdybych ho měl překonat," uvedl.

"Je to prostě neuvěřitelné. Na kontě má 92 vítězství a nemyslím, že se to jen tak zastaví. Myslím, že to natáhne daleko za stovku a přinutí mě jezdit do čtyřiceti. Je to dobrá motivace," přidal Verstappen, kterému v průběžném pořadí mistrovství světa patří třetí místo se ztrátou 94 bodů na Hamiltona.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články