Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Formule 1 míří do Asie, Alonso za titulem

Singapur – Předchozí závod v Monze byl poslední letošní zastávkou formule 1 v Evropě a seriál závodů nejrychlejších monopostů se přesunul na delší dobu do Asie, kde se nyní uskuteční pět ze sedmi zbývajících Velkých cen. První zastávkou bude Singapur a přinejmenším i v dalším dílu v Japonsku se představí v roli lídra Fernando Alonso z Ferrari.

Španělský exmistr světa má ve startovním poli nebývale vyrovnaného šampionátu nejstabilnější formu. Nebodoval jen po havárii v Belgii, vyhrál už tři závody, v dalších sedmi Velkých cenách dojel nejhůř na pátém místě. Před čtrnáctým dílem MS má nadějné vyhlídky na třetí titul mistra světa a první od roku 2006. Sice se mu příliš nedaří v kvalifikacích, ale v boji o body je silný. Například do minulého závodu v Monze odstartoval z desátého místa a skončil třetí.

"V žádných předpovědích před sezonou a vlastně i před každým závodem jsem nepatřil mezi adepty na stupně vítězů. Takže v podstatě musím být letos zatím navýsost spokojený. Ale proč v tom nepokračovat a nezaútočit na titul, když se daří?" prohlásil Alonso. "Zatím je ta sezona pěkný film, skoro jako sen," uvedl.

Tlačenice na čele

Na druhého Lewise Hamiltona má Alonso k dobru 37 bodů, ale za britským pilotem z McLarenu je v průběžné klasifikaci pořádná zácpa. Jen bod za ním je finský pilot Kimi Räikkönen z Lotusu, další bod ztrácí obhájce titulu Němec Sebastian Vettel z týmu Red Bull a v těsném dosahu je také pátý Australan Mark Webber (Red Bull).

Alonsovi se v přístavu v Singapuru daří. V roce 2008 na této trati vyhrál premiérový závod, o dva roky později opět triumfoval a na jeho kontě je také třetí a čtvrté místo. Na okruhu Marina Bay ale už dokázali vyhrát i Hamilton a Vettel, naopak Räikkönen nemá ze dvou účastí ani bod.

"Je to velmi teplé a vlhké prostředí, takže závod je velmi náročný," uvedl finský pilot, který se letos vrátil do formule po intermezzu v rallye. "Navíc se to jede pod světly, to je také specifické," upozornil na večerní čas startu. "Každopádně je to ale výzva, chci tentokrát uspět," řekl.

Obhajovat prvenství bude Vettel, letos se ale úřadujícímu světovému šampionovi tolik nedaří. Vyhrál zatím jediný závod. "Singapur je podle mě nejlepší závod v kalendáři. Kvůli večernímu osvětlení, divákům, skvělé atmosféře," těšil se. "Navíc je to dobrá trať, která mi sedí. Takže chci vyhrát," prohlásil. Vyhovuje mu prý také skutečnost, že se jezdí v protisměru hodinových ručiček.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články