Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Ferrari nečekaně selhalo, triumf v Bahrajnu slaví Hamilton

Dlouho se zdálo, že Charles Leclerc a Sebastian Vettel budou v Bahrajnu dominovat. Vyhrávali tréninky, v kvalifikaci si pak vyjeli nejvýhodnější pozice na startovním roštu. V neděli ale měli jezdci Ferrari smůlu. Leclerca zradil monopost a propadl se na třetí pozici, Vettel po chybě skončil pátý. Pro výhru si tak dojel obhájce titulu mistra světa Lewis Hamilton v barvách Mercedesu následován svým týmovým kolegou Valtterim Bottasem.

Vozy Ferrari v čele závodu v Bahrajnu až do cíle nevydržely
zdroj: ČTK/PA autor: Moy James

Leclerc měl přitom po životní kvalifikaci na dosah i první triumf v kariéře. Po startu z pole position se sice propadl na druhé místo za Vettela, ale v pátém kole se vrátil do čela.

S náskokem kolem deseti sekund udržel vedení i po zastávkách v boxech, ale ve 46. kole ho zradil motor.

"Jsem hodně zklamaný, dojet až třetí je obrovská škoda. Ale v motorsportu to naneštěstí takhle občas chodí," uvedl Leclerc.

Hamilton toho během pouhých dvou kol využil a bez problémů převzal vedení. Štěstí se navíc na pětinásobného mistra světa usmálo už o deset kol dříve, kdy se dostal před Vettela na druhé místo.

Pilot Ferrari totiž po souboji s rivalem z Mercedesu nezvládl řízení, roztočil se a propadl se až na devátou příčku.

"Charles sice prožil zdrcující den, ale jel výborně a čeká ho skvělá budoucnost a spousta vítězství. My jsme dnes měli obrovské štěstí," pověděl Hamilton.

Je nám líto, video expirovalo.
Černý den pro Ferrari. V Bahrajnu vyhrál Hamilton

"Mistrovství je dlouhé a vždycky musíte vyvážit výkon a spolehlivost. Pak do toho ale ještě vstupuje štěstí. Charles měl nejrychlejší auto, ale měl obrovskou smůlu. Nás teď čeká hodně práce, protože na dlouhých rovinkách jsme pomalí," přiznal šéf Mercedesu Toto Wolff.

Čtyřnásobný šampion Vettel nakonec dojel pátý, zatímco před Leclerca se tři kola před koncem dostal ještě Bottas a nechybělo mnoho a předjel ho i Nizozemec Max Verstappen z Red Bullu.

Jezdce Ferrari ale zachránil dvě kola před koncem safety car, během jehož přítomnosti na trati je zakázáno předjíždět a se kterým se dojelo až do cíle.

"V závěru jsme aspoň v naší smolné situaci měli i štěstí, když nás zachránil safety car," uznal Leclerc.

Jednadvacetiletý pilot si i přes obrovské zklamání připsal životní výsledek, jeho dosavadním maximem bylo páté místo.

Současně se stal prvním monackým pilotem na stupních vítězů od třetího místa slavného Louise Chirona na domácím okruhu v roce 1950.

Velká cena Bahrajnu, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Sáchiru:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:34:21,295, 2. Bottas (Fin./Mercedes) -2,980, 3. Leclerc (Mon./Ferrari) -6,131, 4. Verstappen (Niz./Red Bull) -6,408, 5. Vettel (Něm./Ferrari) -36,068, 6. Norris (Brit./McLaren) -45,754, 7. Räikkönen (Fin./Alfa Romeo) -47,470, 8. Gasly (Fr./Red Bull) -58,094, 9. Albon (Thaj./Toro Rosso) 1:02,697, 10. Pérez (Mex./Racing Point) -1:03,696.

Průběžné pořadí (po 2 z 21 závodů): 1. Bottas 44 b., 2. Hamilton 43, 3. Verstappen 27, 4. Leclerc 25, 5. Vettel 22, 6. Räikkönen 10.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 87, 2. Ferrari 47, 3. Red Bull 31, 4. Alfa Romeo 10, 5. McLaren 8, 6. Haas 8, 7. Renault 6, 8. Toro Rosso 3, 9. Racing Point 3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články