Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Enge považuje za favorita F1 Red Bull, těší se na VC Las Vegas a ve F2 bude fandit Staňkovi

Úřadující mistr světa Max Verstappen z Red Bullu je podle Tomáše Engeho i letos největším adeptem na zisk titulu ve formuli 1. Jediný Čech, který v prestižním seriálu kdy závodil, se domnívá, že mistrovská stáj ovládla předsezonní testování. Nepodceňuje však ani sílu Mercedesu a Ferrari. Sledovat bude také krajana Romana Staňka, ten bude nově usilovat o co nejlepší umístění ve formuli 2.

"Předsezonní testování bylo zajímavé. Některé týmy jako Aston Martin nebo Williams předvedly hodně. Naopak u McLarenu to byl relativně propadák. Myslím, že vepředu bude klasicky Red Bull a uvidíme, zda je bude stíhat Mercedes, nebo Ferrari. Red Bull měl přesvědčivé testy a vypadá to, že je ve špičkové kondici. Na začátku sezony asi bude o něco lepší než ostatní," řekl Enge.

Pětadvacetiletý Verstappen zaútočí na třetí titul za sebou. Nizozemský pilot vyhrál loni rekordních 15 z 22 závodů a slavil konečné vítězství čtyři podniky před koncem. Podle Engeho má natolik pevnou pozici, že se nemusí bát ani týmového kolegy Sergia Péreze.

"Co se týče týmového souboje, tak na Maxe žádný kolega nemá. V Mercedesu bude určitě vyrovnaný boj mezi Lewisem Hamiltonem a Georgem Russellem. Podobné to bude i ve Ferrari mezi Charlesem Leclercem a Carlosem Sainzem. Uvidíme, zda budou mít natolik dobré vozy, aby mohli závodit i s Maxem," uvedl Enge.

Jedním z vyzyvatelů rodáka z Hasseltu by měl být sedminásobný šampion Hamilton. Mercedes loni doplatil po změně pravidel na horší vstup do sezony, ke konci roku už ale znovu patřil k nejrychlejším. "Lewis má stejnou motivaci, jako když mu bylo třicet. Může získat osmý titul mistra světa, kterým by překonal Michaela Schumachera, a určitě bude jedním z těch, co bude o titul bojovat. Uvidíme, jak se nám všechny týmy ukážou v prvním závodě sezony," prohlásil Enge.

Rekordní počet závodů a Drive to Survive

Na programu bude letos rekordních 23 podniků. Nově se pojede v Las Vegas. "To bude závod, který budou všichni sledovat s nadšením. Trať má být extrémně rychlá. Líbí se mi ale také závody v Saúdské Arábii, kde se rovněž jezdí rychle a dobře se předjíždí," upozornil Enge.

Bývalý jezdec týmu Prost si všímá, jak se prostřednictvím amerických majitelů Liberty Media zvedla prestiž celého seriálu. K popularitě výrazně pomohla i dokumentární série Drive to Survive (F1: Touha po vítězství).

"Dělají to dobře byznysově a pro fanoušky. Když nyní oficiální stránky otevřou předprodej lístků, po měsíci už máte problém se na některé podniky dostat. Ačkoli vám pamětníci třeba říkají, že za nich měla F1 jiný zvuk, současné generaci tyhle věci nevadí a je to úplně normální. Lidé jsou po formuli hladoví a značka F1 je dnes strašně populární," myslí si Enge.

Rodák z Liberce bude sledovat i nižší sérii F2, kde bude v týmu Trident bojovat český pilot Staněk. Devatenáctiletý závodník si vysloužil postup do vyšší série díky loňskému pátému místu ve formuli 3. "Roman to nebude mít jednoduché, ale budeme mu držet palce, aby uspěl co nejlépe. Jede tam s ním letos poměrně dost nováčků, s nimiž soupeřil ve formuli 3. Věřím, že se dokáže vyrovnat i závodníkům, kteří jedou F2 druhou sezonu," uvedl Enge.

Možný postup do F1 je podle něj pořád daleko i proto, že se letos v elitní sérii objeví minimálně tři nováčci (Oscar Piastri, Nyck de Vries a Logan Sargeant). Probojovat se do úzké společnosti je náročné. "Bude to nesmírně těžké. Na to, kolik jezdců se chce do F1 dostat, je tam velmi málo sedaček. A navíc jsou tam třeba závodníci, kteří se zde pohybují už 20 let a stále jsou příliš dobří na to, aby uvolnili místo mladším," dodal Enge.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články