Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Duo Red Bullu letos zatím F1 vládne, v Baku vítězí Pérez před Verstappenem

Mexičan Sergio Pérez zvítězil ve Velké ceně Ázerbájdžánu a připsal si letošní druhé prvenství. Dorovnal tak svého týmového kolegu a úřadujícího dvojnásobného šampiona Maxe Verstappena. Pérez i díky sobotnímu vítězství ve sprintu stáhl náskok Verstappena na šest bodů v klasifikaci šampionátu. Třetí místo a první sezonní podium pro Ferrari získal Charles Leclerc.

Je nám líto, video expirovalo.
V Baku jely nejrychleji Red Bully, zvítězil Pérez

"Dnes nám to skvěle vyšlo. S Maxem to bylo velmi těsné, oba jsme jeli na maximum a občas trefili i zeď. Celý závod mě držel pod tlakem a bylo to těžké. Nakonec jsem to ale kontroloval," řekl před televizními kamerami Pérez.

Třiatřicetiletý Pérez vybojoval šesté vítězství v kariéře a navázal na triumf ze sobotního sprintu. Rodák z Guadalajary potvrdil, že se mu v Baku daří. Vedle předloňského prvenství vybojoval v ázerbájdžánské metropoli stupně vítězů i v letech 2016, 2018 a 2022.

Red Bull si připsal ve čtvrtém závodě sezony třetí double po Bahrajnu, kde vyhrál Verstappen, a Saúdské Arábii, kde bylo pořadí na prvních dvou místech stejné jako nyní v Baku.

"Sergio měl senzační víkend, na téhle trati je vždy výborný. Nevím, co je na Ázerbájdžánu tak zvláštního, ale vždy tu zazáří. Dnes měl trochu štěstí se safety carem, ale využil ji a do konce závodu to kontroloval," uvedl šéf Red Bullu Christian Horner.

Samotný závod příliš vzruchu nenabídl. Start se obešel bez větších kolizí a Leclerc udržel vedení. Vydrželo mu ale jen do třetího kola, kdy Verstappen využil systému DRS a bez potíží rivala z Ferrari předjel. Před Leclerca se vzápětí dostal také Pérez.

V desátém kole havaroval Nyck de Vries z AlphaTauri a na trať musel safety car. Na start zpomalovacího vozu doplatil Verstappen, který krátce předtím měnil pneumatiky a propadl se na třetí příčku za Péreze a Leclerca. Ztratil také Lewis Hamilton, jenž klesl na desáté místo.

Verstappen se po restartu vrátil brzy na druhé místo, k Pérezovi se ale nedokázal přiblížit. Mexičan se udržel ve vedení i poté, co komisaři přezkoumali jeho počínání v boxech. K žádnému trestu ale nesáhli.

"Měl jsem trochu smůlu na safety car, ale to k tomu patří. Snažil jsem se pak zatlačit a dostat se do zóny pro použití DRS, nicméně to nevyšlo. I tak je to ale pro tým dobrý výsledek," řekl Verstappen.

Třetí muž loňské sezony Pérez poté kontroloval vedení a týmového kolegu porazil o více než dvě sekundy. Spokojený byl i třetí Leclerc, který se posunul v průběžném pořadí na šesté místo.

"Jakmile dojde na závod, hrají Red Bully jinou ligu. Díky dobré kvalifikaci jsme se dostali do čela, ale nejde to udržet po celých 51 kol. Jsou prostě příliš rychlí," dodal Leclerc.

VC Ázerbájdžánu
zdroj: Profimedia

Oconův incident bude FIA řešit

Sportovní komisaři po dojetí povolali zástupce automobilové federace FIA kvůli incidentu ze závěru závodu, kdy Esteban Ocon vjel do boxů pro výměnu pneumatik, zatímco se v uličce pohybovali lidé, kteří se připravovali na slavnostní ceremoniál. Tým FIA pochybení uznal a slíbil, že do budoucna zjedná nápravu.

"Nerozumím tomu, proč se připravuje pódium a ceremoniál, zatímco ještě závodíme. Přijel jsem tam v rychlosti kolem 300 kilometrů za hodinu a brzdil na poslední chvíli. Mohlo se stát něco velmi vážného a něco takového určitě nechceme vidět," řekl Ocon. "Je to šílené a je to něco, o čem budu s FIA mluvit," dodal francouzský jezdec týmu Alpine.

Velká cena Ázerbájdžánu závod mistrovství světa vozů formule 1 v Baku:

1. Pérez (Mex./Red Bull) 1:32:42,436, 2. Verstappen (Niz./Red Bull) -2,137, 3. Leclerc (Mon./Ferrari) -21,217, 4. Alonso (Šp./Aston Martin) -22,024, 5. Sainz (Šp./Ferrari) -45,491, 6. Hamilton (Brit./Mercedes) -46,145, 7. Stroll (Kan./Aston Martin) -51,617, 8. Russell (Brit./Mercedes) -1:14,240, 9. Norris (Brit./McLaren) -1:20,376, 10. Cunoda (Jap./AlphaTauri) -1:23,862.

Nejrychlejší kolo: Russell.

Průběžné pořadí MS (po 4 z 23 závodů): 1. Verstappen 93 b., 2. Pérez 87, 3. Alonso 60, 4. Hamilton 48, 5. Sainz 34, 6. Leclerc a Russell po 28, 8. Stroll 27, 9. Norris 10, 10. Hülkenberg (Něm./Haas) 6.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 180, 2. Aston Martin 87, 3. Mercedes 76, 4. Ferrari 62, 5. McLaren 14, 6. Alpine 8, 7. Haas 7, 8. Alfa Romeo 6, 9. AlphaTauri 2, 10. Williams 1.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články