Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Dominance Red Bullu v Džiddě, zvítězil Pérez

Druhá Velká cena vozů formule 1 letošního ročníku patřila opět jezdcům Red Bullu. Max Verstappen se navzdory startu z patnácté příčky dokázal prokousat startovním polem na druhou příčku za svého týmového kolegu Sergia Péreze, který na městském okruhu v Džiddě zvítězil. Španělský matador Fernando Alonso byl po průtazích nakonec klasifikován jako třetí, což pro něj znamená sté pódiové umístění v kariéře.

Je nám líto, video expirovalo.
Red Bull ovládl i závod F1 v Džiddě, vyhrál Pérez před Verstappenem

Perfektní start Fernanda Alonsa znamenal rychlou změnu v pořadí. Už v první zatáčce se španělský matador ujal vedení před Sergiem Pérezem v Red Bullu, který startoval z pole position. Radost však Španělovi brzy zhatila pětivteřinová penalizace za špatné postavení na startu. Přesto se však Španěl držel na špičce startovního pole.

Ideální start do VC neměl ani nováček stáje McLaren Oscar Piastri, jenž si při kontaktu s Pierrem Gaslym v Alpine v úvodním kole poničil přední křídlo a musel do boxů, čímž se z osmé příčky propadl pořadím na samotný konec startovního pole. A tím problémy stáje McLaren nekončily. Jeho týmový kolega, který po jezdecké chybě v kvalifikaci startoval z předposlední pozice, přejel přes úlomky z vozu Oscara Piastriho a rovněž musel na brzkou zastávku do boxů. Oba piloti britské stáje se tak ocitli na konci startovního pole.

Úřadující mistr světa Max Verstappen po technických problémech v sobotní kvalifikaci do závodu vstupoval z patnácté pozice. Navzdory tomu se mu však podařilo vyhnout případným kolizím a již v osmém kole figuroval na bodovaném desátém místě.

Z prostředku startovního roštu kvůli penalizaci musel Charles Leclerc ve Ferrari. Monačan se rozhodl pro agresivní strategii – odstartoval na nejměkčí směsi, která jezdci poskytuje největší přilnavost, a postupně se prokousával polem dopředu. Maximem, na které dosáhl, však bylo sedmé místo za Carlosem Sainzem. Maranelská stáj se tak v úvodu letošního ročníku, zdá se, stále potýká s problémy s rychlostí oproti ostatním týmům. V Saúdské Arábii nestačili ani na vozy Mercedes, které VC dokončili před italskou stájí na čtvrtém a pátém místě.

S pořadím zamíchal výjezd safety caru v sedmnáctém kole, čehož většina pilotů využila k výměně pneumatik. Safety car na okruh vyjel po problému s brzdami na vozu Lance Strolla. Kanadský pilot stáje Aston Martin tak přišel o slibně rozjetý závod. Situace naopak hrála do karet úřadujícímu šampionovi, který mohl vyměnit pneumatiky a vrátit se na okruh na čtvrtém místě.

Do druhé poloviny VC už však nastala "stárá známá situace" – dva monoposty Red Bullu na čele startovního pole, kteří jsou výkonnostně očividně na míle vzdálení zbytku roštu. Přesto však vedoucí stáj brzy měla důvod k obavám o výsledek, když si Max Verstappen stěžoval na zvuk, který se ozýval z jeho vozu.

Závod sice dokončil, přišel však o možnost pokusit se dostat před parťáka Péreze. Mexičan ovšem potvrdil, že mu městské okruhy sedí – jako jediný v celém startovním poli byl schopen konstantně zajíždět stejná kola jako Verstappen. Pérez předvedl bezchybnou jízdu a připsal si páté vítězství v kariéře.

Třetí dojel Fernando Alonso, kvůli dodatečné penalizaci však posléze klesl pořadím. Nakonec však byl trest odvolán a připsal si jubilejní 100. umístění na pódiu, což před ním dokázali pouze sedminásobní mistři světa Lewis Hamilton (191) s Michaelem Schumacherem (155) a Sebastian Vettel (122), Alain Prost (106) a Kimi Räikkönen (103).

Dvojnásobný mistr světa Alonso byl potrestán za to, že si při zastávce v boxech chybně odpykal pětisekundový trest za špatné postavení na startu. Stáj však při odvolání předložila nové důkazy a hned sedm případů, kdy týmy za stejný postup trest nedostaly.

Alonso ještě před odvoláním zkritizoval postup Mezinárodní automobilové federace FIA. "Moc mě to (trest) netrápí. Byl jsem na pódiu, fotil jsem se s trofejí, slavil s šampaňským a teď mám akorát o tři body méně," prohlásil španělský pilot.

Velká cena Saúdské Arábie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Džiddě:

1. Pérez (Mex./Red Bull) 1:21:14,894, 2. Verstappen (Niz./Red Bull) -5,355, 3. Alonso (Šp./Aston Martin) -20,728, 4. Russell (Brit./Mercedes) -25,866, 5. Hamilton (Brit./Mercedes) -31,065, 6. Sainz (Šp./Ferrari) -35,876.

Nejrychlejší kolo: Verstappen.

Průběžné pořadí MS (po 2 z 23 závodů): 1. Verstappen 44, 2. Pérez 43, 3. Alonso 30, 4. Sainz 20, 5. Hamilton 20, 6. Russell 18.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 87, 2. Aston Martin 38, 3. Mercedes 38, 4. Ferrari 26, 5. Alpine 8, 6. Alfa Romeo 4, 7. Haas 1, 8. Williams 1.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články