Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Deštivou Velkou cenu Kanady vyhrál Verstappen před Norrisem

Nizozemský jezdec Max Verstappen z Red Bullu vyhrál deštěm ovlivněnou Velkou cenu Kanady formule 1 a vybojoval v Montrealu třetí triumf za sebou. Druhý skončil Lando Norris z McLarenu, třetí byl George Russell z Mercedesu.

Je nám líto, video expirovalo.
Verstappen ovládl VC Kanady v proměnlivých podmínkách

Šestadvacetiletý Verstappen vybojoval v závodě, v jehož průběhu vyjel dvakrát na trať safety car, šesté vítězství v sezoně a jubilejní 60. v kariéře.

Upevnil si vedení v čele šampionátu a míří za ziskem čtvrtého titulu mistra světa za sebou. Před druhým Charlesem Leclercem z Ferrari, který závod nedokončil, vede už o 56 bodů.

"Byl to docela bláznivý závod. Stalo se během něj hodně věcí a my jsme museli držet krok. Jako tým jsme si dnes vedli velmi dobře. Zůstali jsme v klidu a stavěli v boxech v pravý čas. Vyšel nám výjezd safety caru, ale poté jsme i dobře udržovali náskok. Miluju to, občas takovéto závody také potřebujete," řekl Verstappen.

Spokojený byl i Norris. "Bylo to divoké. Upřímně řečeno, to byl chaos. Myslím, že jsem ale odjel od startu až do cíle dobrý závod. Za druhé místo jsem rád. Získali jsme pěkné body a pořád bojujeme," podotkl třetí muž průběžného pořadí.

Po startu na mokré trati se udržel v čele Russell před Verstappenem. Oba jezdci sice zajeli v sobotní kvalifikaci identický čas, díky tomu, že ho ale britský jezdec dosáhl dříve, začínal z pole position on.

V prvních kolech se dařilo pilotům Haasu. Zatímco většina jezdců nasadila pneumatiky do přechodných podmínek, Kevin Magnussen a Nico Hülkenberg začali na "mokré" směsi.

Magnussen se propracoval ze 14. příčky na čtvrtou, Hülkenberg poskočil ze 17. místa na desáté. Oba ale museli později do boxů a opět z desítky vypadli.

Na osychající trati se rozhořel boj o vedení. Ve 20. kole se Norris dostal nejprve před Verstappena a brzy nato předjel i Russella. Brit vzápětí neudržel ani druhou příčku před Verstappenem.

Ve 25. kole havaroval Logan Sargeant a na trať musel poprvé safety car. Na načasování výjezdu zpomalovacího vozu doplatil Norris, který nestačil zajet na rozdíl od soupeřů do boxů včas a po pozdější zastávce se vrátil na trať třetí za Verstappenem a Russellem.

Ve 30. kole začalo znovu lehce pršet. Leclerc jedoucí na tvrdých gumách musel přezout a propadl se na chvost. Monačan poté odstoupil a poprvé v sezoně vyšel bodově na prázdno.

Trať časem opět osychala a 26 kol před koncem začali jezdci přezouvat na pneumatiky do suchých podmínek.

Na trati zůstal nejdéle Norris, ale i on zajel později do boxů. Verstappena za sebou sice neudržel a při návratu na trať dostal smyk, pokračoval ale na druhém místě.

V 53. kole přišel nejprve o zadní křídlo Sergio Pérez a brzy nato dostal smyk Carlos Sainz, jenž "s sebou vzal" také Alexandera Albona. Na trať vyjel opět safety car.

Verstappen udržel po restartu vedení a vypracoval si více než třísekundový náskok. Ještě sedm kol před koncem byl třetí Oscar Piastri, australský pilot McLarenu ale pozici neudržel.

Dostali se před něj Russell i Lewis Hamilton. Interní souboj jezdců Mercedesu zvládl lépe Russell a poprvé v sezoně se dostal na stupně vítězů.

"Cítím, že jsme trochu nevyužili naši šanci. Na začátku jsme byli na přechodných pneumatikách rychlí, ale pak jsme udělali pár chyb. Tlačili jsme na hranu a zaplatili za to. Nicméně je to naše první pódium v sezoně. Během víkendu jsme měli rychlé auto a byli zpět v boji o vítězství," doplnil Russell.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články