Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Další rána tradici F1. Slavná Monza se pojede letos naposledy

Monza - Z kalendáře mistrovství světa formule 1 nejspíš zmizí další z tradičních tratí Monza. Vedení tamního autodromu se nedohodlo na podmínkách dalšího pořádání Velké ceny s promotérem mistrovství světa Berniem Ecclestonem a je pravděpodobné, že letošní závod 4. září bude pro domácí okruh týmu Ferrari v královské třídě na dlouhou dobu poslední.

Velká cena Itálie v Monze
zdroj: ČTK autor: Jiří Křenek

"Už není žádný prostor na jednání," řekl prezident italského Autoklubu CSAI Angelo Sticchi Damiani. Ecclestone údajně požaduje za pořádání Velké ceny poplatek 25 milionů eur, což je částka, kterou si Monza nemůže dovolit.

Podle šéfredaktora magazínu Formule Petra Dufka jde o součást trendu posledních let, kdy Grand Prix mizí z Evropy a objevuje se v oblastech, které dokáží pro motorismus vygenerovat víc peněz než starý kontinent.

Je nám líto, video expirovalo.
Dufek: V Evropě na motorismus chybí peníze, proto se F1 stěhuje

"Ještě nedávno byly dvě Velké ceny v Německu a dvě v Itálii, dnes jsou obě země rády, že si udrží alespoň jednu. Peníze jsou teď tam, kde je ropa nebo jiné zdroje, takže se formule stěhuje do arabských zemí nebo do Ázerbájdžánu," uvedl Dufek.

Kultovní vysokorychlostní okruh je od roku 1950 s jedinou výjimkou v roce 1980 pravidelným pořadatelem Velké ceny Itálie F1. Ta by se od příští sezony mohla přesunout do Imoly, kde v letech 19812006 jezdily formule Grand Prix San Marina.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články