Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Další kontroverze. Bottas podle mě ulil start, říká naštvaný Vettel

Spielberg (Rakousko) - Nadlidský start. Ironickým způsobem označil německý pilot Sebastian Vettel z Ferrari výjezd Valtteriho Bottase z Mercedesu do Velké ceny Rakouska formule 1. Vettel je totiž přesvědčen, že Bottas odstartoval předčasně a díky tomu nakonec také zvítězil. Bottas se po triumfu přihlásil do boje o titul, přičemž na vedoucího Vettela ztrácí z třetí příčky 35 bodů.

Sebastian Vettel (vlevo) a Valtteri Bottas
zdroj: Reuters autor: DOMINIC EBENBICHLER

Bottasovi totiž start z pole position vyšel tak skvěle, že hned v úvodu ve Spielbergu získal značný náskok. Zabývalo se jím i vedení závodu, které ale rozhodlo, že pravidla porušena nebyla. Podle televizních statistik byl reakční čas finského pilota 0,201 sekundy.

"Měl nadlidský start a podle mě ho ulil, jsem o tom přesvědčený. Z auta to tak vypadalo, ale já o tom nerozhoduji," prohlásil Vettel. "Ale když říkám, že něčemu nevěřím, tak tomu nevěřím. Normálně je u všech reakční čas dvě desetiny a nevěřím, že dneska byli všichni pomalejší," dodal.

Vettel, který obsadil druhé místo se ztrátou 658 tisícin sekundy, nebyl jediný, kdo byl přesvědčený o Bottasově předčasném startu. "Nevěřím, že reagoval na semafor. Vypadalo to, že start ulil, ale podle rozhodčích ne. Měl hodně velké štěstí, o tom není pochyb," přidal třetí Daniel Ricciardo z Red Bullu.

Bottas odmítl, že by předčasně odstartoval. "Vůz se rozjel, až když světla zhasla. Myslím, že to byla moje nejlepší reakce a nejlepší start v životě," uvedl Bottas. Přiznal však, že se rozhodl při startu zariskovat a pokusit se odhadnout, kdy světla zhasnou. "Sice se interval do zhasnutí světel mění, ale nejde o moc. Takže máte určitou představu, kolik by to asi mohlo být. A když se rozhodnete riskovat, tak je to buď mega úspěch, nebo zaspíte," přidal.

Je nám líto, video expirovalo.
V Rakousku vyhrál Bottas, Vettel zvýšil náskok před Hamiltonem

Trojnásobný mistr světa a člen vedení Mercedesu Niki Lauda naopak nechápal, proč Bottasův start vzbudil tolik emocí. "Nevím, proč to Sebastian řeší. Kdyby (Bottas) vystartoval o tisícinu sekundy dřív, Charliemu Whitingovi (ředitel závodů) se rozsvítí kontrolka. A to se nestalo, prostě zhasla světla a on vyrazil," prohlásil.

Bottas zdramatizoval boj o titul

V průběžném pořadí mistrovství světa ztrácí Bottas na třetím místě po devíti závodech na vedoucího Vettela z Ferrari 35 bodů a za týmovým kolegou z Mercedesu Lewisem Hamiltonem na druhé příčce zaostává o patnáct.

"Určitě jsem se dostal do boje o titul," řekl Bottas. "Ještě nejsme ani v polovině šampionátu a rozhodně tomu věřím já a věří tomu i tým," přidal sedmadvacetiletý jezdec, který si připsal druhý triumf v kariéře. Poprvé ovládl Velkou cenu před třemi měsíci v Soči.

Bottas také přiznal, že měl štěstí, že závod netrval o kolo déle. Vettel totiž dokázal vymazat soupeřův až dvacetivteřinový náskok a nakonec skončil druhý o pouhých šest desetin. "Bylo to jako v Rusku, také mě začal dojíždět," připomněl pilot Mercedesu.

"Na začátku jsem kontroloval tempo, ale pak to zkomplikovaly vozy, co byly o kolo zpět," uvedl Bottas. "Navíc mi hrozně rychle začala odcházet levá zadní guma a ztrácel jsem kvůli tomu stabilitu. Byl jsem rád, že zrovna v tom kole závod skončil," prohlásil.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články