Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Brawn po havárii kritizoval svodidla a chválil rám. Bez něj bych s vámi teď nemluvil, vzkázal i Grosjean

Selhání kovových svodidel na okruhu v Sáchiru nepříjemně překvapilo výkonného ředitele formule 1 Rosse Brawna. Ten je přesvědčený, že Romainu Grosjeanovi při hrozivé nehodě zachránil život kritizovaný bezpečnostní rám kolem kokpitu, takzvané halo. To nakonec na Instagramu potvrdil i sám jezdec.

Je nám líto, video expirovalo.
Grosjean měl v Bahrajnu vážnou nehodu

Pilot Haasu narazil do bariéry v prvním kole po kolizi s Daniilem Kvjatem z Alpha Tauri. Jeho vůz explodoval, začal hořet, rozlomil se a kokpit se zarazil do svodidel. "Vyděsil mě požár, vyděsilo mě rozlomení bariéry, ale můžeme být spokojení s bezpečností vozu," řekl Brawn v rozhovoru pro Sky Sports.

Dodal, že případ bude vedení formule vyšetřovat. A také, že čtyřiatřicetiletému Grosjeanovi, který z hořícího vozu vyskočil zhruba po půlminutě a podle prvních zpráv vyvázl jen s lehkými popáleninami, zachránilo život tzv. halo. Jeho zavedení se přitom setkalo s velkou nevolí.

"Takovou nehodu jsme velmi dlouho neviděli. Ale většinou, když selže bariéra, tak to končí fatálně. Dnes Romaina zachránilo halo," dodal. "Jeho zavedení provázela kontroverze, ale už o něm nikdo nemůže pochybovat. Klobouk dolů před všemi, kteří bojovali za jeho zavedení," dodal.

Podobně nehodu viděl i sedminásobný mistr světa a vítěz dnešního závodu Lewis Hamilton. "Byl to naprosto šokující pohled. Když si sedám do auta, tak vím, že riskuji, a nebezpečí respektuji," uvedl pilot Mercedesu, který se k nehodě vyjádřil už během hodinu a půl dlouhého přerušení závodu.

"Napsal jsem o tom, protože to bylo strašidelné, jak vypadalo auto, kokpit. Nevím, jaké měl přetížení, ale jsem rád, že halo zafungovalo," přidal Hamilton. "Mohlo to dopadnout mnohem hůř a to, že z nehody odešel po svých, ukazuje, že vedení formule a Mezinárodní automobilové federace odvedlo dobrou práci," prohlásil.

Ve videu na Instagramu se vyjádřil i Grosjean. "Chci vám jen říct, že jsem ok. Díky za všechny vzkazy. Před pár lety jsem nebyl pro (zavedení ochranného rámu) halo, ale teď myslím, že je to to nejlepší, co se ve formuli 1 stalo. Bez toho bych tu teď s vámi nemluvil. Takže děkuju."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články