Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Ani hvězdy formule nemají výjimku. Za porušení opatření při GP hrozí v Maďarsku pokuta nebo vězení

Kromě zvládnutí zatáček a vyhnutí kolizím se soupeři si někteří piloti formule 1 budou muset při Velké ceně Maďarska dávat pozor i na protikoronavirová opatření. Určitým jezdcům a členům stájí hrozí za porušení pokuta 15 tisíc eur (asi 400 tisíc korun) nebo dokonce vězení. Podle serveru BBC se nařízení vlády týká občanů Velké Británie a zemí mimo Evropskou unii.

Formule 1
zdroj: ČTK/PA/ autor: James Moy

Mezi pravidla při třetím závodě nové sezony, který je na programu v neděli, patří zákaz používání veřejné dopravy a vozů taxi, zatímco jídlo smí účastníci šampionátu jíst pouze na okruhu nebo v hotelu. Vedení mistrovství světa proto všem stájím doporučilo, aby nařízení dodržovaly i v případě, že se jich netýkají.

Z deseti týmů ve formuli 1 sídlí sedm ve Velké Británii a z jezdců se pravidla dotknou šestinásobného mistra světa Lewise Hamiltona, Landa Norrise, George Russella, Alexandera Albona, Sergia Péreze, Lance Strola, Nicholase Latifiho, Daniela Ricciarda a Daniila Kvjata.

"Mě to nijak zásadně nepostihne, ale tým bude postupovat podle daných protokolů," řekl Hamilton, který bude bydlet v karavanu. "Žijeme v těžké době, takže nařízení chápu a musíme k nim přistoupit se vší vážností," přidal obhájce titulu a vítěz posledních dvou závodů na Hungaroringu.

Nová sezona formule 1 kvůli pandemii koronaviru odstartovala se čtyřměsíčním zpožděním a s velmi omezeným kalendářem. Na závody nesmí fanoušci a stáje musí dodržovat přísná pravidla včetně zákazu kontaktu mezi jednotlivými týmy a lidmi z venčí.

Za porušení opatření už byli vedením šampionátu napomenuti oba jezdci Ferrari. Čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel před týdnem při úvodní Velké ceně Rakouska nedodržel předepsaný odstup a bez roušek se bavil s šéfy stáje Red Bull Christianem Hornerem a Helmutem Markem. Charles Leclerc minulý týden na skok odletěl domů do Monaka za přáteli.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články