Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
BBV po 25 letech

Alonso si v Mexiku udělá rekordní čtyřstý zářez

Poslední závod vyhrál před více než jedenácti lety, poslední titul mistra světa dokonce před osmnácti. Je mu třiačtyřicet, pravidelně ale sbírá bodíky a stále se těší neskrývanému respektu svých leckdy i o generaci mladších soupeřů. Španělský jezdec formule 1 Fernando Alonso se o víkendu v Mexiku stane prvním, kdo absolvuje 400. závod v F1.

Fernando Alonso na tiskové konferenci ke 400. závodu
zdroj: Reuters autor: Henry Romero

Rodák z Ovieda nemusí nikomu nic dokazovat. Ve formuli 1 jezdí (s pauzami) od roku 2001. Má na kontě dva tituly mistra světa a 32 vítězství. Na konec zatím nepomýšlí. Čtyřstovku respektuje, nicméně by mu prý bylo milejší mít namísto toho více vítězství nebo mistrovských titulů.

Přesně vzato nejde o 400. závod, ale o 400. účast na závodním víkendu, protože ve dvou závodech Alonso skončil ještě v zahřívacím kole a ve třetím nenastoupil k restartu. Ale je to prostě čtyřstovka – a hotovo.

Alonso zahájil svou kariéru ve formuli 1 v týmu Minardi v roce 2001, o čtyři roky později získal v týmu Renault první titul mistra světa, a přerušil tak dlouholetou nadvládu Michaela Schumachera. V následujícím roce titul obhájil, bylo to ale naposled. Na vozech McLaren a Ferrari patřil ke špičce, na víc než na vicemistra to ale nestačilo.

Alonso připouští, že dlouhá kariéra není dobrá pro záda, krk a páteř, i když díky vývoji technologií je dnes řízení méně fyzicky náročné než dříve. "Je to ale také psychická výzva. A neustálé cestování a tlak jsou asi věci, které člověka nejvíce trápí – a možná jednoho krásného dne od závodění odradí," říká. Přesto to podle něj pořád stojí za to: "Naděje, že příští rok bude ten váš, vás udržuje v chodu a motivuje.“

Fernando Alonso a Michael Schumacher na Velké ceně Brazílie v roce 2006
zdroj: Reuters/Action Images autor: Crispin Thruston

Podle Alonsa je dnešní formule 1 profesionálnější a populárnější než kdysi. A že má možnost srovnávat: Vždyť závodil nejen s Maxem Verstappenem a Mickem Schumacherem, ale už i s jejich otci Josem a Michaelem. A co mu dnes oproti starým časům nejvíc chybí? Neváhá ani na okamžik: "Zastávky na tankování, rychlá auta v neděli, zvuk motorů, velcí sponzoři a grid girls."

Přesto se na svůj 400. závod těší se stejnou motivací jako kdykoli předtím: "Doufám, že v Mexiku oslavím dobrý víkend. Příštích 400 závodů už asi nedám, ale nejméně dalších 40 nebo 50 v příštích dvou letech."

Zdroj
motorsport-total

Hlavní zprávy

Nejčtenější články