Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

F1 se po roční pauze vrací do Kanady

Montreal - Piloti stáje Red Bull Mark Webber a Sebastian Vettel chtějí při dnešní Velké ceně Kanady vozů formule 1 odčinit blamáž, kterou způsobili v předchozím závodě vzájemnou kolizí. Před dvěma týdny v Turecku směřovali k dvojnásobnému triumfu, ale Vettel se nechtěl smířit s druhým místem a svého kolegu se pokusil předjet. Kolize ho vyřadila úplně ze hry, Webber ještě uhájil alespoň bronz. "Už jsme si to vyříkali, nebude se to opakovat," prohlašují shodně před závodem v Montrealu.

Z nevídané situace v Istanbulu vytěžily maximum McLareny, o double se postarali vítězný Lewis Hamilton a úřadující mistr světa Jenson Button. "Když se podívám na minulý závod, tak je jasné, že v Kanadě to bude opět asi hodně zajímavé," řekl Button. Napovídá tomu charakter okruhu, který je velmi rychlý a umožňuje časté předjíždění. "Ale také je to okruh, který neodpouští ani ty nejmenší chyby, kolem je plno zdí," upozornil. 

V čele šampionátu je Webber, který vyhrál minulý měsíc ve Španělsku a v Monaku, a na kontě má 93 bodů. Button je jen o pět zpět, třetí Hamilton ztrácí na Webbera devět. Pořadí se tak může po víkendu úplně změnit.

O další kousek blíž k absolutní špičce se chce posunout sedminásobný mistr světa Michael Schumacher, který v Kanadě vyhrál celkem sedmkrát, ale letos se mu s jeho mercedesem zatím moc nedaří. "Okruh v Montrealu je o maximální rychlosti auta, takže jsme na tom hodně zapracovali, zvlášť když víme, že to není letos naše silná stránka," přiznal německý pilot, který v minulém závodu v Turecku skončil čtvrtý. "Nicméně jsem přesvědčený, že rychlí tentokrát budeme," prohlásil.



Do Kanady na okruh Gillese Villeneuvea se formule vracejí po roční pauze, před dvěma lety vyhrál v Montrealu Polák Roberta Kubica. "Je skvělé, že jsme zase zpátky. Všichni kolem formulí mají toto město a tento okruh moc rádi," uvedl Hamilton, který v roce 2007 vyhrál v Kanadě svou první Velkou cenu.

Průběžné pořadí MS (po 7 z 19 závodů):

1. Webber (Austr./Red Bull) 93 b., 2. Button 88, 3. Hamilton (oba Brit./McLaren) 84, 4. Alonso (Šp./Ferrari) 79, 5. Vettel (Něm./Red Bull) 78, 6. Kubica (Pol./Renault) 67, 7. Massa (Braz./Ferrari) 67, 8. Rosberg 66, 9. M. Schumacher (oba Něm./Mercedes) 34, 10. Sutil (Něm./Force India) 22.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články