Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Evans ovládl Chorvatskou rallye, triumfoval po osmnácti měsících

Chorvatskou rallye vyhrál britský jezdec Toyoty Elfyn Evans a připsal si v mistrovství světa v automobilových soutěžích první triumf po 18 měsících. Vicemistr světa z let 2020 a 2021 se z vítězství naposledy radoval předloni v říjnu ve Finsku.

Je nám líto, video expirovalo.
Evans vyhrál Chorvatskou rallye

Čtyřiatřicetiletý Evans čtvrtý díl šampionátu vyhrál s náskokem 27 sekund před Estoncem Ottem Tänakem ve fordu. Třetí byl s odstupem 58,5 sekundy Fin Esapekka Lappi z týmu Hyundai, který minulý týden postihla tragédie, když jeho irský jezdec Craig Breen zahynul při testování právě na chorvatských tratích.

"Tak dlouho jsem se o další vítězství snažil, ale teď to je naprosto nedůležité," uvedl Evans, jenž měl Breenovo jméno napsané na boku své Toyoty. "Všem nám chybí kamarád, to je jediné, na co se dá myslet. Slíbili jsme Craigově rodině, že si ten víkend užijeme, a to jsme udělali. Všichni na ně myslíme," dodal dojatý Velšan.

Hyundai v soutěži startoval s auty ve speciálních barvách k uctění památky Breenovy památky a rallye měl s vozem i20 dobře rozjetou Thierry Neuville. Belgičan vyhrál první etapu, ale v sobotu musel po havárii odstoupit a přepustil vedení Evansovi. Neuville se do soutěže bez šance na přední umístění vrátil a vybojoval pět mistrovských bodů díky vítězství v závěrečné power stage.

"Jsem moc zklamaný, kvůli týmu a všemu tomu, co se stalo. Je to těžké. Moc jsme tohle vítězství chtěli, chtěli jsme, aby byl Craig pyšný, ale příležitost jsme nevyužili. V power stage jsem do toho dal všechno. Ta byla pro Craiga, tak snad to stačilo," uvedl Neuville, jenž celkově obsadil až 33. pozici.

Čtvrtý skončil úřadující mistr světa Kalle Rovanperä z Finska před dalším jezdcem s toyotou Sébastienem Ogierem z Francie. Na osminásobného mistra světa, jenž letos vyhrál v Monte Carlu a Mexiku, ale neabsolvuje kompletní program šampionátu, se Evans díky šestému vítězství v kariéře v pořadí seriálu bodově dotáhl.

Čeští jezdci Erik Cais a Filip Kohn přišli o naději na slušný výsledek v pátek po nehodách hned v první z celkem 20 rychlostních zkoušek. Oba se do soutěže v sobotu vrátili a skončili v páté desítce v závěru výsledkové listiny.

Šampionát WRC bude pokračovat 11. května v Portugalsku.

Chorvatská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích:

1. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) 2:50:54,4, 2. Tänak, Järveoja (Est./Ford Puma) -27,0, 3. Lappi, Ferm (Fin./Hyundai i20) -58,5, 4. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) -1:18,3, 5. Ogier, Landais (Fr./Toyota Yaris) -1:27,9, 6. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris) -2:22,5, ...44. Cais, Těšínský (ČR/Škoda Fabia RS) -1:29:34,9, 46. Kohn, Střeška (ČR/Ford Fiesta) -1:53:38,8.

Průběžné pořadí (po 4 z 13 závodů): 1. Ogier 69 b., 2. Evans 69, 3. Rovanperä 68, 4. Tänak 65, 5. Neuville 58, 6. Lappi 31.

Pořadí týmů: 1. Toyota 161, 2. Hyundai 132, 3. M-Sport/Ford 108.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články