Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Evans drží po první etapě vedení v Chilské rallye

Brit Elfyn Evans je ve vedení po první etapě Chilské rallye. Náskok má však těsný, druhý Estonec Otta Tänaka na něj ztrácí tři vteřiny. Tänaka nejdříve v cíli vedl o čtyři desetiny, ale pořadatelé nakonec udělili Evansovi náhradní čas za předčasně ukončenou úvodní rychlostní zkoušku, což ho posunulo do čela pořadí.  

Chilská rallye
zdroj: Facebool.com/WRC - FIA World Rally Championship

Po přepočítání výsledků vyrazil Evans do druhé etapy jako lídr s třísekundovým náskokem před mistrem světa z roku 2019 Tänakem, který Chilskou rallye ovládl při obou dosavadních ročnících v roce 2019 i loni. Třetí je další jezdec Toyoty Fin Kalle Rovanperä, úřadující dvojnásobný mistr světa ztrácí na lídra deset sekund.

Úvodní zkoušku pořadatelé záhy zastavili kvůli neukázněným divákům. Celou ji absolvovali jen tři jezdci včetně Tänaka. Evansovi večer jury na podnět týmu Toyota přidělila pomyslný čas na základě jeho výsledku při odpoledním průjezdu stejnou trasou. Náhradní časy obdrželi i průběžně čtvrtý Sami Pajari z Toyoty a osmý Adrien Fourmaux z Fordu, na jejich umístění to ale vliv nemělo.

Vstup do soutěže vyšel Francouzi Sébastienu Ogierovi, který byl v čele po dvou rychlostních zkouškách, ale pak měl defekt. Osminásobný mistr světa, jenž je třetí v průběžném pořadí seriálu, i když startoval jen ve vybraných soutěžích, rázem klesl na patnácté místo s velkou ztrátou. Před víkendovými etapami měl na deváté pozici na Evanse manko téměř minutu a půl.

"Život je krásný, zkusme si ho užít," konstatoval Ogier, kterému se nečekaně naskytla v závěru sezony možnost zabojovat o devátý titul, ale páteční defekt mu ji hodně zkomplikoval.

Až šestý byl vedoucí muž šampionátu Thierry Neuville s Hyundaiem, který musel v první etapě soupeřům "čistit" trať z pozice prvního startujícího. Belgičan, který má v Chile první šanci zajistit si premiérový titul mistra světa, ztrácí na Evanse 33 sekund. V čele šampionátu má Neuville na Estonce náskok 34 bodů, Ogier je o další čtyři body zpět. Do konce sezony zbývají tři soutěže.

Chilská rallye, závod mistrovství světa v automobilových soutěžích – po 1. etapě:

1. Evans, Martin (Brit./Toyota GR Yaris) 58:03,9, 2. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) -3,0 3. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota GR Yaris) -10,1, 4. Pajari, Mälkönenová (Fin./Toyota GR Yaris) -12,2, 5. Munster, Louka (Luc., Belg./ Ford Puma) -13,7, 6. Neuville, Wydaeghe (Bel./Hyundai i20) -33,3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články