Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Enge podesáté ovládl anketu Zlatý volant

Praha - Automobilový jezdec Tomáš Enge podesáté v kariéře ovládl motoristickou anketu Zlatý volant. Jediný český pilot, který se představil v závodu formule 1, se vrátil na trůn pro nejlepšího domácího okruhového závodníka po roční přestávce. Enge získal nejvíce hlasů zejména díky výkonům ve slavném závodě 24 hodin Le Mans a v seriálu Le Mans Series, který společně s Janem Charouzem a Stefanem Mückem z Německa vyhráli. Výsledky 33. ročníku tradiční ankety byly slavnostně vyhlášeny v Praze.

Kategorii automobilových soutěží a maratonů podle očekávání ovládl Martin Prokop, jenž se stal vítězem takzvané juniorské kategorie světového šampionátu a je historicky prvním českým mistrem světa v rallye. Sedmadvacetiletý Prokop získal nejvíce bodů ze všech laureátů a obhájil loňský triumf. Zlaté volanty dále převzali Václav Janík (závody do vrchu), Vít Nosálek (autokros a rallyekros) a Patrik Hájek (motokáry).

Speciální ocenění si odnesli Tereza Grómanová (Cena Elišky Junkové pro nejlepší ženu-závodnici), Jan Charouz (Cena Jiřího Sedláře pro nejlepšího závodníka do 23 let), Vladimír Hubáček (Cena Zdeňka Vojtěcha za celoživotní přínos automobilovému sportu), Jan Tománek (Spolujezdec roku) a Tomáš Enge (Speed Award za nejvyšší průměrnou rychlost na jedno kolo - 233,240 km/h, dosaženou v závodě 24 hodin Le Mans).

Vyhlášena byla i anketa Zlatá řídítka, zaměřená na motocyklový sport. Ve čtvrtém ročníku se z prvenství radoval poprvé někdo jiný než Lukáš Pešek. Z pomyslného trůnu jej sesadil vítěz kategorie čtyřkolek na Rallye Dakar 2009 Josef Macháček. Premiérově byla udělena Cena Františka Šťastného, obdoba Ceny Zdeňka Vojtěcha "v jedné stopě", kterou převzal Alexander Klimt.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články