Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Enge po návratu po dopingu: Dávám si pozor i na aspirin

Praha - Kariéru automobilového závodníka Tomáše Engeho již dvakrát poznamenal trest za doping. Zatímco v roce 2002 byl potrestán za užití marihuany, v červnu 2012 měl v těle zakázaný stimulant z volně dostupných léků, které užíval na dlouhodobé problémy s oběhovým systémem. Mezinárodní automobilová federace (FIA) mu následně zastavila činnost na 18 měsíců, trest vypršel v prosinci. 

Tomáš Enge
zdroj: ČTK autor: Igor Šefr

"S trestem jsme nesouhlasili i jsme se proti němu odvolali. Stejně jako u FIA nám ale napsali, že látka se mi do těla dostala z léků, ale že jsem porušil předpis. Takže mi nezbývalo, než se s tím smířit a počkat, až doba (zastavení činnosti) uplyne," řekl Enge, který se vrací zpět za volant soutěžních vozů. Český závodník pojede zámořský seriál Pirelli World Challenge s Lamborghini Gallardo FL2.

Fakt, že byl usvědčen z dopingu podruhé v kariéře, přičemž v roce 2002 byl potrestán za užití marihuany, podle Engeho při stanovení výše trestu nehrál roli. "Podle předpisů a řádů FIA mě nemohli brát jako recidivistu. První případ byl v roce 2002, což bylo deset let od druhého. A recidiva se bere do osmi let. Jestli to ale hrálo nebo nehrálo roli, vědí jen oni," uvedl Enge, který mohl teoreticky dostat až dvouletý trest.

Mezinárodní federace tak k maximální sazbě nesáhla. Liberecký rodák si ale dobře uvědomuje, že dopingové postihy na jeho kariéru měly a i budou mít vliv. "Musím se s tím poprat, o což se i snažím. Celý rok jsem se připravoval na návrat a čelil jsem i tlaku ze strany fanoušků nebo lidí, kteří mě chtějí vidět opět na závodní trati," řekl Enge.

Je nám líto, video expirovalo.
Enge se vrací po dopingovém trestu

Momentálně je už Enge prý extrémně opatrný, když si bere jakýkoliv lék. "Teď už to tak je. Když si něco mám vzít, konzultuji to s lékařem, který má přehled o všech zakázaných látkách a seznamech léků," přiznal. Než začne na konci března závodit, chce si nechat udělat kontrolní rozbory, aby měl jistotu, že je 'čistý'. "Léky beru, i když jiné, než jsem bral předtím. Dostáváme se do věku, kdy nás léky neminou. Jsem extrémně opatrný," podotkl.

V době, kdy nesměl závodit, se Enge věnoval vývoji a testování vozů pro německý tým Reiter Engineering, s kterým spolupracuje a v jehož barvách pojede i zámořský seriál. "I při trestu jsem hodně testoval a vyvíjel. A bavilo mě to. Předtím jsem byl v pozici jezdce, který jen přišel s helmou, sedl si do auta a jel. Teď jsem na druhé straně. Jako týmový manažer často vše kolem naší účasti na závodech organizuji," uvedl Enge.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články