Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dvojzávodem v Praze startuje plochodrážní Grand Prix, Kvěch dostal divokou kartu

Dvěma závody začne v pátek a v sobotu v Praze seriál Grand Prix o titul mistra světa na ploché dráze. Česká republika, kam se vrací plochodrážní elita nepřetržitě od roku 1997, bude tentokrát netradičně hned úvodní zastávkou. Oba dny odstartují úvodní rozjížďky v 19 hodin, přímé přenosy sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Jan Kvěch
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Celosvětový boj s koronavirem měl za následek rušení i odkládání závodů. Kalendář se nakonec ustálil na jedenácti akcích na sedmi místech.

Dvakrát ve dvou dnech se pojede po Praze také ve Vratislavi (30. a 31. července), Lublinu (6. a 7. srpna) a na úplný závěr v Toruni (2. a 3. října).

Zatímco loni zůstalo pouze u čtyř dvojzávodů, tentokrát jsou na programu také jednodenní zastávky ve švédské Malille (14. srpna), ruském Togliatti (28. srpna) a dánském Vojensu (11. září).

Ve startovním poli 16 závodníků není ani tentokrát žádný stálý český jezdec, ale teprve devatenáctiletý Jan Kvěch figuruje mezi sedmičkou náhradníků a pro oba pražské závody dostal navíc divokou kartu.

"Každý bude chtít udělat co nejlepší výsledek, protože všichni touží vstoupit do Grand Prix co nejlépe s co možná nejvyšším počtem bodů. Každý ten bod má svoji cenu a já jich chci nasbírat co nejvíce. Pro všechny tam ale bude mít každý bod cenu zlata, takže si myslím, že to budou pěkné, dramatické a těžké závody," prohlásil Kvěch.

Dráhu na pražském Břevnově velmi dobře zná i z působení v extraligovém týmu AK Markéta Praha. "Ovál znám opravdu dobře. Je to také jedna z mých oblíbených drah. Ale jestli to bude má výhoda? Myslím si, že v té světové špičce je to jedno, že by se všichni měli vypořádat s jakoukoli dráhou. A stejně tak si myslím, že všichni, kdo jsou v Grand Prix, dráhu na Markétě znají také dobře," uvedl velký plochodrážní talent.

Mezi jeho soupeři budou obhájce prvenství Polák Bartosz Zmarzlik, který bude útočit dokonce na zlatý hattrick. Tři celková prvenství už má ve sbírce Brit Tai Woffinden, jenž slavil v letech 2013, 2015 a 2018. Loni byl druhý. Australan Jason Doyle by rád navázal na vítězný rok 2017.

Zmarzlik zažil vydařenou generálku na start Grand Prix, když se dočkal vytouženého domácího titulu. "Strašně moc jsem myslel na tenhle titul. Je super, že se mi ho povedlo získat," pochvalovala si šestadvacetiletá polská hvězda.

Woffinden se v touze po čtvrtém titulu světového šampiona dokonce v Polsku usadil. "Jsem tam teď doma," uvedl Brit, který žije s partnerkou a dvěma dětmi ve Vratislavi, jejíž barvy také hájí. "Je to všechno jednodušší, když mě zavolají z jakéhokoli důvodu. Můžu být na stadionu za pár minut," dodal.

Další krok nahoru touží udělat zkušený Švéd Fredrik Lindgren, jenž byl za poslední tři ročníky dvakrát třetí. "Ještě jsme neodjeli ani jediné kolo v seriálu, takže všechno je otevřené a všichni jsou ve hře," řekl Lindgren.

V hledišti může být v Praze na oba závody po nedávném rozvolnění protikoronavirových opatření až pět tisícovek diváků.

"Když je divácká podpora a fanoušci v hledišti, je to pro nás rozhodně lepší, protože o to víc nás to žene dopředu. A kolik jsem potřeboval lístků? Je to v desítkách," řekl Kvěch.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články