Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Doyle suverénně obhájil vítězství na Zlaté přilbě, Milík skončil jedenáctý

Nejstarší plochodrážní závod na světě napsal své 71. pokračování a vítězem se opět stal Australan Jason Doyle. Na svítkovském oválu v Pardubicích nedal soupeřům sebemenší šanci a podruhé v řadě kraloval. Nejlepší český reprezentant Václav Milík obsadil jedenácté místo.

Jason Doyle se raduje z vítězství na Zlaté přilbě
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

V šestičlenném finále se za mistrem světa z roku 2017 seřadili Lotyš Andžejs Lebeděvs a Polák Patryk Dudek. 

Doyle se stal osmým jezdcem v historii Zlaté přilby, který dokázal vítězství obhájit. Posledním plochodrážníkem, jemuž se podařil stejný kousek, byl jeho krajan Leigh Adams.

Doyle odjel na svítkovském oválu před zaplněným hledištěm šest jízd. Jeho triumf byl na chvilku v ohrožení pouze ve čtvrtfinále, v němž nejprve zvítězil, ale ve druhé jízdě byl spolu s Josefem Francem dodatečně diskvalifikován za přejetí bílé čáry na vnitřní straně dráhy. Závěrečnou třetí jízdu však zvládl s přehledem, dojel druhý a postoupil.

Poté už nenašel přemožitele. Opanoval úvodní dvě jízdy v semifinále a mohl si proto dovolit vynechat třetí. Když se mu ve finále skvěle povedl start, nebylo o jeho jednoznačném vítězství pochyb. "Nikdy jsem nevěřil, že bych mohl Zlatou přilbu vyhrát, ale pak jsem toho dosáhl loni a letos se mi na to podařilo navázat. A mohu vás ujistit, že příští rok se určitě pokusím zkompletovat hattrick," uvedl rozradostněný Doyle.

Zatímco vítězný Australan se na Zlaté přilbě představil potřetí, Lebeděvs prožil velmi povedenou premiéru. "Zlatá přilba je ve světě nejcennější trofejí, když nepočítáme seriál mistrovství světa. Jsem zde poprvé a hned druhé místo? S tím jsem velmi spokojený. Mám sen tuhle trofej vyhrát a dál budu doufat, že se mi to jednou povede. Moc příjemně mě překvapila i úžasná divácká kulisa," prohlásil.

Třetí Dudek jel finále nejstaršího plochodrážního závodu již počtvrté. V roce 2016 byl průběžně první, jenže motorka byla proti. "Mám z toho dobrý pocit. Před pár lety jsem tady málem vyhrál a ve finále mi odešel motor. Letos jsem se poprvé dostal na pódium. Chtěl jsem samozřejmě vyhrát, ale tenhle výsledek beru a jsem za něj šťastný," konstatoval.

Čechům se nedařilo

Z jízd ve vyřazovacích skupinách se do čtvrtfinálové fáze dokázali vedle nasazených Milíka a Jana Kvěcha probít ještě dva čeští jezdci Josef Franc a Zdeněk Simota. Do semifinále však proklouzl pouze Milík, zatímco kvarteto Australanů nezaznamenalo jedinou ztrátu a vedle Doylea šli dál i Max Fricke a bratři Chris a Jack Holderové.

Po dvou třetích místech šel s nadějí na postup i do závěrečné třetí jízdy ve "své" semifinálové skupině, ale dojel až čtvrtý, což k místence ve finále nestačilo. V malém finále následně skončil pátý.

"Starty jsem neměl až tak špatné, ale pak jsem mnohdy těžko krotil motorku," posteskl si obhájce třetího místa. "Letos to na finále nebylo. Musím se na to zase podívat, co bylo dobře a co špatně. A to špatné zahodit," doplnil Milík, který hájil už i postup do semifinále, ale v klíčové čtvrtfinálové jízdě zajel skvěle a dokázal ji vyhrát.

Zlatá přilba, 71. ročník mezinárodního závodu na ploché dráze v Pardubicích:

Finále A: 1. Doyle (Austr.), 2. Lebeděvs (Lot.), 3. Dudek (Pol.), 4. Fricke (Austr.), 5. Lindbäck (Švéd.), 6. J. Holder (Austr.).

Finále B: 1. Vaculík (SR), 2. Žagar (Slovin.), 3. Ch. Holder (Austr.), 4. Kulakov (Rus.), 5. Milík (ČR), 6. Aarnio (Fin.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články