Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Do Brna míří kompletní elita jezdců MS superbiků

Brno - Kompletní elita motocyklových hvězd v čele s vedoucím jezdcem průběžné klasifikace Italem Maxem Biaggim se představí v neděli na Masarykově okruhu v Brně v devátém pokračování letošního třináctidílného seriálu mistrovství světa superbiků. Jediným českým zástupcem bude Jakub Smrž, kterému patří v průběžné klasifikaci třinácté místo. Program začne už dnes dopoledne volnými a odpoledními kvalifikačními tréninky.

Devětatřicetiletý Ital Biaggi, který má po předcházejících osmi dílech mistrovství světa superbiků v čele průběžné klasifikace náskok 37 bodů před Angličanem Leonem Haslamem, se může pochlubit až neskutečnou bilancí úspěchů na Masarykově okruhu. Čtyřikrát vyhrál v Brně v mistrovství světa silničních motocyklů třídu do 250 ccm a dvakrát do 500 ccm. Před osmi lety vyhrál závod třídy MotoGP, předloni si vyskočil na stupínek vítězů po úspěchu ve druhé jízdě superbiků a loni si připsal v první jízdě tohoto šampionátu už deváté prvenství.

Pořadí MS superbiků:

1. Biaggi (It./Aprilia) 307 b., 2. Haslam (Brit./Suzuki) 270, 3. Checa (Šp./Ducati) 172, ...13. Smrž (ČR/Ducati) 61.

Sedmadvacetiletý Smrž se v Brně představí na novém stroji. Až do posledního závodu koncem června v Itálii sedlal stroj Ducati, nyní zasedne za řídítka Aprilie RSV4. "Snad povede tato změna k lepším výsledkům. Ovšem pojedu na zcela novém stroji, takže vůbec nevím, co mě čeká. První možnost svezení budu mít až při ostrých trénincích. Změna značky totiž proběhla velmi rychle," poznamenal Smrž, jehož cílem před sezonou bylo dojíždět v první desítce výsledkové listiny.

Oproti loňsku si Smrž výrazně pohoršil, před rokem měl na svém kontě před brněnským závodem už 115 bodů, nyní jich nasbíral pouze 61. Propad způsobily technické problémy, hodně závodů Smrž nedokončil. V mistrovství světa supersportů se představí český jezdec Tomáš Holubec a v Poháru FIM superstocků na vypůjčeném stroji BMW Michal Šembera.

Na dnešní tréninky je vstup na všechny otevřené tribuny a do paddocku
zdarma. V sobotu od 15:00 začnou tři patnáctiminutové jízdy superpole superbiků a v 18:00 odstartuje závod ME superstocků 600. První jízda superbiků odstartuje v neděli v pravé poledne, druhá je na programu v 15:30. Už v 10:40 začne závod Poháru FIM superstocků 1000 a v přestávce mezi dvěma superbikovými závody se pojede od 13:30 závod mistrovství světa supersportů.

Podle pořadatelů by mělo na MS přijet přes 85 tisíc návštěvníků. Na závody se proto připravují i policisté. "V terénu bude každý den několik desítek policistů, jak dopravních, tak i pořádkových. Návštěvníky budeme navádět na parkovací plochy," upřesnil policejní mluvčí Pavel Šváb.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články