Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Deštivou Velkou cenu Malajsie vyhrál Alonso před Pérezem

Sepang - Fernando Alonso s dosud podceňovaným ferrari vyhrál potřetí v kariéře Velkou cenu Malajsie. Senzačně druhý skončil v životním závodě Mexičan Sergio Pérez v sauberu před Lewisem Hamiltonem z McLarenu. Bez bodu zůstal vítěz předchozích dvou ročníků a mistr světa Sebastian Vettel, kterému v závěru praskla pneumatika a klesl z 4. na 11. místo. Po minulém triumfu v Austrálii nebodoval kvůli kolizi ani Jenson Button. Druhou Grand Prix sezony poznamenal tropický liják, který si v devátém z 56 kol vynutil téměř hodinové přerušení.

Fernando Alonso při Velké ceně Malajsie
zdroj: ČTK/AP

"Je to překvapení. Ve skutečnosti nemáme konkurenceschopné auto, takže náš cíl byl získat co nejvíc bodů. Že jich je 25, je neuvěřitelné. Nic to ale nemění na tom, že musíme ještě tvrdě pracovat," řekl Alonso.

Alonso se 28. triumfem v kariéře vyhoupl do čela mistrovství světa. V Sepangu přitom vyhrál už s třetím týmem. V roce 2005 byl nejrychlejší s Renaultem, o dva roky později jako pilot McLarenu.

Schumacherovi se vůbec nepovedl začátek

Závodu dodala zápletku bouře, kvůli které piloti na 51 minut odstavili vozy pod přenosné stany na startovním roštu. Už před pauzou ale přišel o naději na dobrý výsledek Michael Schumacher, který v mercedesu neuhájil po startu třetí místo a vzápětí po nezaviněné kolizi s Romainem Grosjeanem z Lotusu propadl na závěr pole. Nakonec získal alespoň bod za 10. místo.

Nejvíc naopak na rozmarech počasí vydělal loňský nováček Pérez, který záhy po startu obul pneumatiky do mokra. Po zesílení deště pak nemusel na rozdíl od soupeřů do depa a ocitl se na třetím místě za mclareny. Hamilton tentokrát pole position na úkor týmového kolegy Buttona neztratil.

Totéž dokázal i po restartu, který na mokré vozovce obstaral safety car. V následné důležité pasáži si řada jezdců včetně Buttona hned zajela pro přechodné pneumatiky na osychající trať. V dalším kole byl u mechaniků i lídr Hamilton, toho ale při výjezdu zdrželi další přijíždějící jezdci a dostal se před něj Alonso, který se na trať vrátil i před Buttonem. Chvíli nato vzaly Buttonovy šance na druhé vítězství v sezoně definitivně za své. Po kolizi s Indem Narainem Karthikeyanem z Hispanie musel opět do depa, tentokrát pro nové křídlo.

Pérez se také vrátil od mechaniků před Hamiltonem a ve zbytku závodu se neustále přibližoval k Alonsovi. Když se jeho odstup zmenšil pod sekundu, španělský lídr zajel pro pneumatiky do sucha, zatímco Pérezovi se o kolo později zastávka tolik nepovedla. Zlikvidoval pak sice více než šestisekudnovou ztrátu, ale když se znovu přilepil Alonsovi na záda, nevešel se do jedné ze zatáček.

Historické umístění pro tým Sauber

Byl i nadále rychlejší, ale na další útok bylo pozdě. Druhá příčka nicméně znamená pro dvaadvacetiletého Péreze výrazné zlepšení osobního maxima, kterým bylo loňské sedmé místo z britské GP. "Myslel jsem si, že by z toho mohlo být i vítězství," řekl Pérez. "Dostihl jsem Fernanda a věděl jsem, že ho musím co nejdřív předjet, protože mi v rychlých pasážích odcházely přední pneumatiky. Ale najel jsem na obrubník, dostal se na špinavou část trati, kde to bylo úplně mokré, a přišel jsem o vítězství," dodal první Mexičan na stupních vítězů od roku 1971, kdy skončil Pedro Rodríguez druhý ve Velké ceně Nizozemska.

Pérez se postaral také o historicky nejlepší výsledek Sauberu, který dosud bral jen třetí místa, a to hned šestkrát. Rozplakal tím i šéfa stáje Petera Saubera. "Prostě to bylo nádherné. Myslím, že můžeme být spokojení," řekl Švýcar dojatě.

Výsledky Velké ceny Malajsie formule 1

1. Alonso (Šp./Ferrari) 2:44:51,812 (průměrná rychlost:112,969 km/h),

2. Pérez (Mex./Sauber) -2,263,

3. Hamilton (Brit./McLaren) -14,591,

4. Webber (Austr./Red Bull) -17,688,

5. Räikkönen (Fin./Lotus) -29,456,

6. Senna (Braz./Williams) -37,667,

7. Di Resta (Brit./Force India) -44,412,

8. Vergne (Fr./Toro Rosso) -46,985,

9. Hülkenberg (Něm./Force India) -47,892,

10. Schumacher (Něm./Mercedes) -49,996.

Průběžné pořadí MS: 1. Alonso 35 b., 2. Hamilton 30, 3. Button (Brit./McLaren) 25, 4. Webber 24, 5. Pérez 22, 6. Vettel (Něm./Red Bull) 18, 7. Räikkönen 16, 8. Senna 8, 9. Kobajaši (Jap./Sauber) 8, 10. Di Resta 7.

Pohár konstruktérů: 1. McLaren 55, 2. Red Bull 42, 3. Ferrari 35, 4. Sauber 30, 5. Lotus 16, 6. Force India 9, 7. Williams 8, 8. Toro Rosso 6, 9. Mercedes 1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články