Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Déšť mu sedí. Lacko se na Hungaroringu dostal do čela ME tahačů

Pršelo mu štěstí. Adam Lacko vyhrál hlavní závod druhého podniku mistrovství Evropy tahačů na Hungaroringu a posunul se do čela průběžného pořadí seriálu. Ve druhé jízdě, do které elitní osmička startuje v opačném pořadí a ve hře jsou poloviční body, skončil druhý. Na prvním místě má náskok dvou bodů na domácího Norberta Kisse.

V Maďarsku pršelo, závodilo se na mokré trati a Lacko potvrdil, že mu tyto náročné podmínky vyhovují. "O mně je známo, že na vodě to mám rád. Jen je tady zima, sedm osm stupňů, takže všichni máme kulichy," řekl Lacko.

Rodák z Čeladné vyhrál kvalifikaci a poté suverénně i hlavní závod. "První závod tady a moje desáté vítězství v této sezoně. Myslím si, že to dokazuje, že jsme na sezonu připraveni dobře, i když je situace taková, jaká je," radoval se jezdec týmu Buggyra Zero Mileage Racing.

Je nám líto, video expirovalo.
Lacko se první den na Hungaroringu dostal do čela ME tahačů

Evropský šampion z roku 2017 projel cílem s velkým náskokem, závod však podle něj jednoduchý nebyl. "S Janiecem jsme se tam handrkovali, ale nakonec jsem mu ujel a myslím si, že jsem si závod užil do poslední zatáčky," řekl Lacko.

Francouz Anthony Janiec navíc dostal dodatečně penalizaci a klesl na 7. místo. Body za druhou pozici si připsal Kiss, třetí skončil úřadující šampion Němec Jochen Hahn a čtvrtý byl Lackův týmový kolega Téo Calvet z Francie.

Druhý závod startoval nadvakrát

Do druhého závodu Lacko odstartoval až ze čtvrté řady, ale postupně se posouval dopředu. Když se ale dostal na třetí místo, byla druhá jízda v šestém kole nečekaně zastavena. Tahače totiž odstartovaly oproti časovému harmonogramu později a organizátoři se rozhodli uvolnit trať pro kvalifikaci Světového poháru cestovních vozů.

Tahače dostaly zelenou až v podvečer a Lacka opět čekal boj ze zadních pozic. Pořadí na startu určily výsledky pátého kola, kdy byl český závodník ještě pátý. I tentokrát se dokázal jezdec Buggyry posunout vpřed a dojel druhý. Vítězného Kisse však neměl šanci ohrozit. Na stupních vítězů Lacka doplnil třetí Calvet a poprvé v barvách roudnického týmu se dostal mezi trojici nejlepších v hlavní kategorii.

"Druhý závod byl hodně specifický. Začínali jsme ve dvě a ve tři mělo být po stupních vítězů, dojeli jsme ale až po šesté," řekl Lacko, který v první části závodu bojoval i bez upadlého stěrače. "Dostal jsme se na třetí místo, ale pak přišla zničehonic červená vlajka a nikdo nevěděl proč," uvedl Lacko.

Po opakovaném startu se dostal na druhé místo a byl spokojený. "Jsem ve vedení šampionátu, i když jen o dva body, ale jsem tam," usmíval se.

Výsledky závodů ME tahačů na Hungaroringu

1. jízda: 1. Lacko (ČR/Buggyra) 29:08,719, 2. Kiss (Maď./MAN) -24,537, 3. Hahn (Něm./Iveco) -28,733, ...6. Calvet (Fr./Buggyra) -51,371, 11. Kolocová (ČR/Buggyra) -1:51,403.

2. jízda: 1. Kiss 29:25,176, 2. Lacko -14,873, 3. Calvet -19,764, ...9. Kolocová -1:05,927.

Průběžné pořadí ME: 1. Lacko 64, 2. Kiss 62, 3. Hahn 51, ...8. Calvet 18, 14. Kolocová 5.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články