Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

"Dakar je tady, ne v Americe." Tomeček se znovu chystá na Africa Race

Praha - Již šestý start na Africa eco race má před sebou Tomáš Tomeček s kamionem Tatra. Trojnásobný vítěz vytrvalostní soutěže, která se jede po stopách původní dakarské rallye, se bude snažit navázat na svá tři vítězství a pokud možno vylepšit třetí místo z minulého ročníku.

Tomáš Tomeček
zdroj: ČTK autor: Pavel Rakušan

"Na dobré umístění může pomýšlet jen ten, kdo dojede až k Růžovému jezeru. A důležité je, dojet tam s radostí," pousmál se Tomeček. "Organizátoři slibují ještě více písku a silnou konkurenci, takže se máme rozhodně na co těšit," řekl Tomeček, jehož tým stejně jako v minulých letech chystal vedle závodního vozu i doprovodné kamiony, které budou využívat pořadatelé.

Optimismus před startem mu dodává technické vylepšení jeho speciálu. "Hodně jsme zapracovali hlavně na podvozkové části a díky novým tlumičům je auto rychlejší a přitom lépe ovladatelné," pochvaloval si Tomeček, který si právě na tlumiče v předešlém ročníku nejvíce stěžoval. "Auto se během testů chovalo skvěle. Kromě nového faceliftu a dalších kosmetických detailů máme nové mimo jiné i navigační přístroje," doplnil.

Pětačtyřicetiletý jezdec má na kontě starty i na "klasickém" Dakaru, představil se i v Jižní Americe, kam se v roce 2009 rallye přesunula. "Afrika je nádhera, to je to, proč ta rallye vznikla. V Jižní Americe z toho necítím toho ducha, to, proč jsem se soutěžím začal věnovat. Navíc Dakar je v Africe, ne v Jižní Americe," dodal Tomeček, jenž se závodění s kamionem věnuje již 20 let a v roce 1995 byl členem vítězné posádky Karla Lopraise na Dakaru.

Osmý ročník Africa eco race odstartuje 29. prosince v Maroku, cíl je naplánován po dvanácti etapách na 10. ledna v senegalském Dakaru. Startovní listina ještě není známá, v závodě se však určitě představí i tovární tým Kamaz, jenž zároveň startuje i na jihoamerickém Dakaru. Závod se ponese ve znamení 30. výročí od tragického úmrtí zakladatele Dakaru Thierryho Sabina i 30. výročí automobilky Tatra na dálkových soutěžích.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články