Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Czech Dakar Teamu kazily závod problémy s technikou

Praha - Plní zážitků a zkušeností se vrátili z Rallye Dakar členové Czech Dakar Teamu. Pilot tatry Martin Kolomý skončil se svou posádkou jako nejlepší Čech na sedmém místě, jediný český motocyklista na Dakaru Jan Veselý s yamahou zopakoval loňské 65. místo a zaostal o tři pozice za svým maximem z roku 2010. 

Motocyklista Jan Veselý
zdroj: Getty Images autor: Bryn Lennon

"S posádkou jsme maximálně spokojení, tým fungoval dobře. Jen škoda technických potíží, mohlo to být ještě lepší," prohlásil Kolomý, jehož posádku tvořili René a David Kiliánové. Jejich kamion měl během rallye několik defektů, posádku trápili především problémy s turbem. "Snažili jsme se to za provozu odstraňovat, ale zdržovalo nás to," řekl Kolomý.

Jednou český kamion dokonce skončil převrácen na bok. Nehodu nakonec ale tým zvládl jen s dvouhodinovým zpožděním i díky pomoci Brazilce Jeana de Azeveda. "Naštěstí se nám podařilo tu nehodu zvládnout v podstatě s malou časovou ztrátou a dojet," pochvaloval si Kolomý. Tatru narovnali za pomoci jiného kamionu, lopat a nafukovacích balonů. Navigátor René Kilián přiznává, že tým občas i bloudil. "Hodně se tam práší, když člověk jede vzadu. Neviděli jsme nic a zastavili jsme před dvoumetrovým srázem," popsal horkou chvilku Kilián.

Posádka si pochvalovala, že na Dakaru letos po dlouhé době opět fungovala pomoc mezi všemi českými týmy. Postaral se o to zejména nováček Tomáš Vrátný, který byl nakonec osmnáctý mezi kamiony. "Dokázal stmelit toho týmového ducha, dokonce zorganizoval i společnou večeři pro všechny Čechy," řekl manažer týmu Marek Spáčil.

Martin Kolomý a Jan Veselý
zdroj: ČT24

Dojem motocyklisty Veselého z Dakaru také kazily technické potíže. Šlo zejména o palivo od pořadatelů, které se mu při vysokých teplotách vzduchu přehřívalo. "První polovinu na 'normální' benzin jsem odjel dobře, ale jak jsem potom natankoval od organizátorů, začal se benzin vařit a motorka nejela. Několikrát jsem ji dokonce tlačil do cíle," hořekoval Veselý.

Zažil i situaci, při které své účinkování nebo alespoň snahu jet naplno hodně zvažoval. Projížděl totiž místem, kde se v plné rychlosti střetl jeden z jeho soupeřů s býkem. "Býk tam ležel kopytama vzhůru, vedle hořela motorka a záchranáři jezdce resuscitovali. Prý to naštěstí přežil, ale člověk zváží, nakolik mu stojí za to být o deset nebo pět míst vepředu, nebo jet opatrněji, aby eliminoval tohle riziko," dodal Veselý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články