Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Cíl českých automobilových posádek na Dakaru: dojet

Praha - S cílem hlavně dojet vstoupí do nadcházejícího ročníku Rallye Dakar všechny tři české osobní automobily, které budou na startu slavného závodu. Legendární soutěže se na začátku ledna v Jižní Americe zúčastní posádka toyoty Peter Mikula, Ivan Novák, nováčci Michael Honda se spolujezdcem Janem Tománkem na mitsubishi a Zdeněk Sládek s navigátorem Mílou Janáčkem na hummeru. V pořadí 33. ročník Dakaru se blíží, odstartuje v argentinské metropoli Buenos Aires na Nový rok.

Zkušenosti s Dakarem má zatím pouze první ze dvou pilotů Vinland Dakar Teamu Mikula. Na předešlý ročník by však nejraději zapomněl, neboť hned ve třetí etapě musel kvůli poruše motoru odstoupit. "Do Jižní Ameriky se vracím především s cílem dokončit závod. Na autě se přes rok intenzivně pracovalo, takže doufám, že nás tentokrát nezradí a že dojedeme," řekl.

Druhý z týmových vozů má také skromné ambice. "Chceme se s Dakarem hlavně seznámit. Bylo by samozřejmě skvělé, kdybychom hned při premiérovém startu dojeli do cíle," uvedl Honda. "Hlavně ale chceme nasbírat zkušenosti, protože jsme v téhle disciplíně naprostými nováčky. Je to pro nás výzva. Chceme dojet kilometrově co nejdál a tomu budeme podřizovat i naše tempo," doplnil spolujezdec Tománek.

Je nám líto, video expirovalo.
Automobiloví závodníci míří na Dakar

Třetí česká posádka Sládek - Janáček z Extreme Racing Teamu se rovněž zúčastní slavného závodu poprvé a pokusí se uspět mezi nováčky. Janáček má jako navigátor zkušenosti s "africkým" Dakarem, který pořadatelé od roku 2009 kvůli bezpečnostní situaci přesunuli do Jižní Ameriky.

Zdeněk Sládek:

"Máme profesionální tým, máme špičkové auto a chtěli bychom vyhrát soutěž nováčků."

Češi nemohou nejlepším konkurovat

Sládek připustil, že české vozy nemohou těm nejlepším po technologické a finanční stránce vůbec konkurovat. "Realita je taková, že prvních dvacet, co dojedou, jsou plně profesionální týmy. Takže kdybychom skončili někde ve třicítce, bylo by to něco neskutečného," podotkl Sládek. Krýt záda bude Sládkovi s Janáčkem posádka kamionu MAN 4x4 ve složení Robert Randýsek, Pavel Sukop. "Je vždy příjemné mít kamion za zády. Dýchá se vám líp a dovolíte si víc. Navíc v autě můžete vézt míň věcí," přiblížil Janáček.

Zdeněk Sládek
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články