Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Chilskou rallye odstartoval nejlépe Tänak, v závěsu za ním je Ogier

Nástrahy úvodního dne na kluzkých lesních cestách Chilské rallye, jež má v mistrovství světa WRC premiéru, zvládá zatím nejlépe Estonec Ott Tänak. Jezdec Toyoty vede po první etapě šestého dílu šampionátu o 22,4 sekundy před francouzským mistrem světa Sébastienem Ogierem z Citroënu. Závod pokračuje v sobotu dalšími šesti rychlostními zkouškami a vyvrcholí v neděli.

Ott Tänak v Chilské rallye
zdroj: ČTK/Panoramic

V závodě už nepokračuje vedoucí jezdec průběžného pořadí Thierry Neuville, který odstoupil kvůli vážné nehodě, po níž musel být převezen do nemocnice. V osmé rychlostní zkoušce se jeho hyundai mnohokrát převrátilo a Neuville skončil v péči lékařů. Z nehody, po které byl měřený test přerušen, vyvázl nakonec bez vážnějšího zranění.

Vicemistr světa Neuville byl ošetřen hned na místě nehody a poté podle protokolu aplikovaného při vážných haváriích musel do nemocnice v Concepciónu. "Po Thierryho vyšetření můžeme s radostí potvrdit, že neutrpěl žádné zlomeniny či zranění," uvedl na Twitteru tým Hyundai.

Je nám líto, video expirovalo.
Thierry Neuville měl v Chile nehodu

Tänak se ujal vedení v druhé rychlostní zkoušce a vítězstvím ve třech z úvodních šesti testů dal zapomenout na nevydařené předchozí dvě soutěže. Po úvodních třech rallye sezony, v nichž dosáhl na stupně vítězů, byl totiž jednatřicetiletý Estonec šestý na Korsice a osmý v Argentině.

"Mechanici odvedli na autě dobrou práci. Mám zpět dobrý pocit a sebevědomí," komentoval dosavadní průběh rallye Tänak.

"Jel jsem dnes na limit, ale Ott byl hodně rychlý, jeho rychlosti jsem se nemohl vyrovnat. Ale zkusíme to," uvedl úřadující šestinásobný mistr světa Ogier.

Za francouzským šampionem je třetí s odstupem 28,8 sekundy na lídra Fin Jari-Matti Latvala z Toyoty. Pouhých sedm desetin od stupňů vítězů je vítěz z Korsiky a Argentiny Neuville z týmu Hyundai, jenž přijel do Chile jako průběžný lídr MS. Před Ogierem vede o 10 bodů, na Tänaka má náskok 28 bodů.

Průběžně šestý je devítinásobný světový šampion Sébastien Loeb, jenž letos absolvuje vybrané rallye v týmu Hyundai. Pětačtyřicetiletý Francouz vyhrál kratičkou šestou erzetu a za Tänakem je o tři čtvrtě minuty. Ještě před ním je Brit Kris Meeke z Toyoty.

Výsledky Chilské rallye

1. Tänak, Järveoja (Est./Toyota Yaris) 1:24:12,8, 2. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën C3) -22,4, 3. Latvala, Anttila (Fin./Toyota Yaris) -28,8, 4. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) -29,5, 5. Meeke, Marshall (Brit./Toyota Yaris) -46,5, 6. Loeb, Elena (Fr., Mon./Hyundai i20) -48,7.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články