Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Čeští motocyklisté budou do Velké ceny startovat z 5. řady

Phillip Island (Austrálie) – Oba čeští motocyklisté odstartují do nedělní Velké ceny Austrálie na Phillip Islandu z páté řady. Jakub Kornfeil totiž dojel v kvalifikaci třídy do 125 ccm třináctý a Karel Abraham v MotoGP jako patnáctý. Šanci na vyšší umístění Abrahamovi zhatil pád v posledním kole, v němž útočil na svůj nejlepší čas.

Jakub Kornfeil
zdroj: isifa/LN autor: Tomáš Hájek

"O to víc mě to mrzí, bylo to jedno z nejrychlejších kol," konstatoval Abraham na svém webu. "Bylo to nepříjemné, zase jsem se uhodil do hlavy, ale snad bych měl být v pořádku," dodal. Příčinu nehody bude hledat s mechaniky. "Nevím, z jakého důvodu jsem spadl. Jel jsem rovně a při zmáčknutí brzdové páčky přední kolo uklouzlo, aniž by bylo v sebemenším náklonu," konstatoval.

Kornfeilovi vyšly v Austrálii lépe tréninky. V kvalifikaci upadl i on a vůči pátku si o dvě místa pohoršil. Osmnáctiletý jezdec zaostal o 1,498 sekundy za vítězným Francouzem Johannem Zarcem.

I závod by se podle předpovědi měl jet v dešti, který ovlivňoval výkony jezdců i dnes. "Na dešti se mi daří, ale je to mnohem riskantnější. Jestli má pršet, tak ať raději prší už od rána, abychom si trať mohli i vyzkoušet a byli tak dobře připravení na závod," dodal Abraham.

Domácí Stoner útočí na páté vítězství v řadě

Jednadvacetiletý Abraham, který po pádu a otřesu mozku z Grand Prix Aragonie vynechal minulý závod MS v Japonsku, zopakoval na australském okruhu umístění z pátečních tréninků. Předčil Španěla Toniho Elíase a Australana Damiana Cudlina, startujícího na divokou kartu. Na dalšího domácího jezdce Caseyho Stonera, nejrychlejšího muže kvalifikace, ztratil 2,079 sekundy.

Stoner bude na domácí trati na Phillip Islandu útočit na páté vítězství za sebou. V neděli si může zajistit i mistrovský titul, pokud získá alespoň o deset bodů víc než Španěl Jorge Lorenzo. Ten vyjede z druhého místa, ale v kvalifikaci se Stonerem prohrál bezmála o půl sekundy.

Také ve třídě do 125 ccm už může být po australském závodu znám nový mistr světa, neboť Španěl Nicolás Terol vede před Zarcem o 31 bodů. Terol byl v kvalifikaci čtvrtý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články