Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Český svaz motocyklového sportu zastřeší jen tři závody MS

Praha - Nově založený Český svaz motocyklového sportu (ČSMS) bude nakonec zastřešovat jen tři závody mistrovství světa, které se v letošním roce v České republice uskuteční. Mezinárodní motocyklová federace (FIM) původně pod dohled ČSMS převedla pět závodů, pořadatelé plochodrážních akcí v Pardubicích a Divišově s tím ale nesouhlasili, a tak FIM vrátila dohled nad akcemi zpět na Autoklub České republiky (AČR), který je stále oficiálním držitelem takzvané národní sportovní autority.

Velká cena Moto GP v Brně
zdroj: ČT4 autor: David Soeldner

Pardubický a divišovský závod se vrací pod AČR. "Organizátoři jej nechtějí pořádat pod záštitou ČSMS, proto jsme se rozhodli vyhovět jejich přání a převedli je zpět pod AČR," uvedl generální sekretář FIM Stephane Desprez. Mezinárodní federace podle něj byla před únorovým rozhodnutím nepřesně informována.

Spor AČR a ČSMS začal loni v říjnu, kdy se ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš rozhodl jednostranně převést sportovní autoritu pro český motocyklový sport na ČSMS. Prosincový kongres FIM však jeho krok nepotvrdil a pouze rozhodl, že se problémy v České republice bude zabývat.

Po následné únorové schůzce všech stran v Praze zástupci FIM uvedli, že o tom, kdo bude Česko v mezinárodní federaci zastupovat, rozhodnou na dalším kongresu FIM letos v prosinci. Pod dohled ČSMS ale převedli pět závodů MS: Grand Prix České republiky silničních motocyklů a MS superbiků v Brně, GP ČR na ploché dráze v Praze plus finále plochodrážního MS do 21 let v Pardubicích a kvalifikační závod o plochodrážní MS v Divišově.

Prezident FIM Vito Ippolito minulý týden ministra Dobeše, prezidenta AČR Romana Ječmínka i prezidenta ČSMS Karla Abrahama staršího v oficiálním dopise informoval, že představenstvo FIM v současnosti nevydalo doporučení Valnému shromáždění (kongresu), aby sportovní autoritu v prosinci převedlo z AČR na ČSMS. Ministr Dobeš a Abraham starší přitom v únoru informovali, že se tak už stalo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články