Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Češi chtějí na Dakaru atakovat přední místa

Buenos Aires - Slavná Rallye Dakar se podruhé v historii uskuteční v Jižní Americe. Stejně jako před rokem se legendární soutěž pojede v Argentině a v Chile a na startu bude opět početně zastoupená i Česká republika. Ve všech kategoriích navíc Češi chtějí atakovat přední místa. Z českého pohledu je Dakar nejvýrazněji spojen s kamiony, kterých se v roce 2010 postaví na start pět. Nejvyšší ambice má Aleš Loprais, jenž chce soupeřit s favorizovanými kamazy a prosadit se na stupně vítězů.

"Na Silk way rallye se nám dařilo, porazili jsme sedm z osmi kamazů a vyhráli i etapu. Myslím, že si zasloužíme skončit na bedně mezi nejlepšími třemi. Věřím, že se to povede. Je to náš cíl," řekl Loprais. Na umístění v popředí pomýšlí i nejzkušenější Tomáš Tomeček nebo Marek Spáčil, který bude mít k dispozici jako jediný takzvanou ostrou asistenci. "Ostrý vůz ale není ještě úplně odzkoušený, takže umístění do desátého místa budu brát jako důkaz, že se povedl," uvedl Spáčil.

Mezi osobními automobily bude největší pozornost upřena na Miroslava Zapletala, jenž obsadil v minulém ročníku sedmé místo. "Dokázali jsme nemožné a víme, že už se to nemusí nikdy opakovat," řekl Zapletal, který ale na druhou stranu chce na minulý výsledek navázat. "Chtěl bych dokázat, že na pozice, na které jsem se letos dostal, patřím. Rád bych se motal vepředu," poznamenal.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Viktora Tamaya

Motocyklovou českou jedničkou je Martin Macek, jenž se v předešlých dvou letech prosadil do elitní dvacítky. "Těším se, bude to můj třetí a zřejmě poslední Dakar. Letos jsem na tom lépe než kdy jindy a rád bych dosáhl na umístění vysoko v první desítce," řekl Macek. Mezi čtyřkolkami bude o šesté prvenství usilovat Josef Macháček. Dvaapadesátiletý dobrodruh startoval na Dakaru poprvé v roce 1999, nadcházející ročník však pro něj bude v jednom směru premiérový. Na startu budou hned tři čtyřkolky, které sám postavil. 

Nadcházející 32. ročník dakarské rallye se pojede bez dvou továrních týmů, které jsou s historií soutěže výrazně spjaty. Změna technických pravidel přiměla ukončit aktivity na Dakaru výrobce motocyklů KTM. Jezdci na rakouských strojích přitom vyhráli posledních osm ročníků rallye. Kvůli ekonomické krizi poté své účinkování odvolala automobilka Mitsubishi.

Rallye bude slavnostně startuje dnes, první soutěžní kilometry ale na závodníky čekají až zítra. Etapy budou tentokrát rovnoměrně rozděleny mezi obě pořadatelské země jak do počtu, tak i do délky. Závodníci ujedou celkem 8600 kilometrů, z toho 5200 tvoří měřené úseky. Vítězové budou dekorování v sobotu 16. ledna v Buenos Aires.

Rallye Dakar 2010
zdroj: ČTK
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články