Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Čermák s Baxem vyhráli světový šampionát v sajdkákrosu

Česko má prvního mistra světa v sajdkárkrosu. Ondřej Čermák získal v neděli titul společně s nizozemským pilotem Etiennem Baxem, pro něhož je to už pátý triumf. V posledním víkendu šestidílného seriálu vyhráli úvodní jízdu, ve druhé skončili druzí a pokaždé za sebou nechali Estonce Kerta Varika s finským spolujezdcem Larim Kunnasem. V konečném hodnocení předstihli dosavadní lídry o čtyři body.

Je nám líto, video expirovalo.
Čermák jako první Čech ovládl MS v sajdkárkrosu

Na deštěm zmáčené trati v německém dějišti o všem rozhodla závěrečná rozjížďka, protože po té první Bax s Čermákem díky triumfu stáhli pětibodové manko a obě dvojice adeptů na titul měly shodný zisk. V poslední jízdě sice nizozemsko-česká posádka nestačila na Marvina Vanlucheneho a Robbieho Baxe, ale Varika s Kunnasem opět nechala o dvě místa za sebou.

"Byla to neuvěřitelná sezona. Splnil se mi dětský sen, a to jsem chtěl původně skončit," uvedl sedmatřicetiletý Čermák v tiskové zprávě. S o tři roky mladším Baxem přišli v průběhu sezony o vedení v šampionátu po penalizaci v Estonsku, kde dostali ve druhé jízdě trest za to, že při mávání žlutou vlajkou znamenající nebezpečí na trati dostatečně nezpomalili a předjeli jednoho ze soupeřů. Místo vítězství zapsali desáté místo a v MS byli rázem o 16 bodů pozadu.

Velkou část manka smazali minule v Kaplici a v Německu pořadí znovu otočili. "Nenechali jsme nic náhodě. Příprava byla ještě větší než obvykle. Vidina titulu mě moc spát nenechala. Když se nám podařilo vyhrát kvalifikaci a pak i první jízdu, začal jsem věřit, že se nám to může podařit. Poslední dvě kola se ve mně pral strach z technické závady s radostí, že si jedu pro první titul mistra světa pro Českou republiku. Po odmávnutí to bylo něco neuvěřitelného," vylíčil Čermák.

Čermák je třetím spolujezdcem, se kterým Bax dokázal ovládnout šampionát. Po dvou titulech s ním získali Francouz Nicolas Musset (2017 a vloni) a Lotyš Kaspars Stupelis (2015 a 2019).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články