Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Button vyhrál i kvalifikaci na GP Malajsie formule jedna

Kuala Lumpur - Kvalifikaci na Velkou cenu Malajsie formule jedna vyhrál stejně jako před týdnem v Austrálii britský pilot staronové stáje Brawn Jenson Button. Button využil v premiérové Grand Prix sezony výhody na startu k triumfu v závodě.

Na okruhu v Sepangu zajel Button čas 1:35,181 a porazil o téměř desetinu sekundy Jarna Trulliho. Ital z týmu Toyota tak má dobrou šanci navázat na své třetí místo z Melbourne, které mu bylo administrativně vráceno před dvěma dny poté, co o něj bezprostředně po závodě kvůli penalizaci za předjetí Lewise Hamiltona přišel.

"Přes noc jsme vylepšili vůz a bylo to hodně znát. Zítra to tady bude hodně tvrdé, ale dnes jsem se cítil dobře a byl jsem moc spokojený," uvedl devětadvacetiletý Button.

Z druhé řady by díky svému výsledku v kvalifikaci měli za normálních okolností startovat Němec Sebastian Vettel a Rubens Barrichello z Brazílie, oba se však na roštu propadnou. Němec Vettel ztratí deset míst kvůli zavinění srážky s Robertem Kubicou v závěru GP Austrálie. Druhý muž z melbournského závodu Barrichello musí zpět o pět pozic kvůli tomu, že mu v pátek mechanici na jeho brawnu vyměnili převodovku, jež má podle pravidel vydržet čtyři Velké ceny.

"Škoda těch deseti míst. Teď jen doufám, že bude pršet, protože pak je možné všechno," řekl Vettel. Místa potrestaných jezdců v druhé řadě zaujmou Němci Timo Glock z Toyoty a Nico Rosberg s williamsem.

Jediným zástupcem dominantních stájí posledních let Ferrari a McLarenu v elitní desítce na startu bude obhájce loňského vítězství Kimi Räikkönen z Finska, jenž zajel devátý čas. Jeho kolega z Ferrari, brazilský vicemistr světa Felipe Massa, se dnes vinou špatného odhadu rozloučil už v první části kvalifikace a skončil šestnáctý.

Massa by zřejmě na postup do další kvalifikační jednotky měl, ale jeho tým se domníval, že mu bude dosavadní zajetý čas stačit, a příliš brzy ho stáhl. "Tým si myslel, že už máme první patnáctku jistou, a abych byl upřímný, já si to myslel také. Když jsem se začal propadat pořadím, už nebylo možné vyjet z boxů, na další kolo nebyl čas," uvedl Brazilec.

Vzadu budou také mclareny šampiona Lewise Hamiltona a Heikkiho Kovalainena, kteří zajeli 13. a 14. čas. Brit Hamilton má za sebou rušný týden, v němž přišel kvůli klamání traťových komisařů při výslechu v souvislosti s incidentem s Trullim o třetí místo z Austrálie a byl dokonce vyškrtnut z výsledků.

Velká cena Malajsie se v neděli pojede od 11:00 SELČ, přičemž předpověď počasí hlásí dešťové bouřky.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články