Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Button: Vítězství v Kanadě je největší v kariéře

Montreal – Své jubilejní desáté vítězství v mistrovství světa formule 1, jehož dosáhl v dramatické deštivé Velké ceně Kanady, označil Jenson Button za největší v kariéře. Britský pilot McLarenu byl v průběhu závodu šestkrát v boxech a klesl až na 21. místo, přesto dokázal v posledním kole donutit k chybě úřadujícího mistra světa Sebastiana Vettela a triumfovat. Kanadská Grand Prix v Montrealu byla v neděli na dvě hodiny přerušena kvůli silnému dešti a dojížděla se ještě na částečně mokré trati. Závod, v němž vyjel pětkrát zpomalovací vůz, tak skončil více než čtyři hodiny po startu.

"Tohle byl určitě můj nejlepší závod. Budu si ho pamatovat hodně dlouho," uvedl mistr světa z roku 2009 Button, jenž měl v průběhu Velké ceny kolize s týmovým kolegou a krajanem Lewisem Hamiltonem a Španělem Fernandem Alonsem na ferrari. Ani jeden z nich závod nedokončil.

"I kdybych nevyhrál, úžasně jsem si to užil," řekl Button po své první výhře v Severní Americe. "Když se prokousáváte dopředu celým polem, je to skoro stejná zábava jako vítězství," dodal jednatřicetiletý Brit. 

Button se sice po kontaktech s Hamiltonem a Alonsem a trestu v podobě projetí boxy za nedodržení rychlosti za safety carem ocitl v jedné chvíli až na 21. pozici, kolo před koncem už však dýchal na záda do té doby suverénnímu lídru Vettelovi. Třiadvacetiletý německý šampion tlak neustál, udělal nečekanou chybu v šikaně a Button se před něj lehce dostal.

"Vedli jsme ve všech kolech kromě toho posledního – tedy části toho posledního," posteskl si pilot týmu Red Bull. "Byla to pravděpodobně jediná chyba, kterou jsem v závodě udělal. Byl jsem trochu dlouhý. Kdyby byla trať suchá, nebyl by problém, ale vjel jsem na mokro a pro něj pak bylo jednoduché mě předjet," popsal Vettel svou chybu.



Bez bodů skončila snaha o obhajobu loňského triumfu v Kanadě pro Hamiltona, jenž tak klesl v průběžném pořadí z druhého místa na čtvrté. Ze závodu musel odstoupit po nepovedeném pokusu o předjetí Buttona, jenž ho v dešti zřejmě neviděl a náhlým manévrem ho poslal do zdi. "Měl jsem pocit, že se dostávám před něj, když najednou zabočil, ať už mě viděl, nebo ne, a já byl ve zdi. Tohle se ale v závodech stává," poznamenal Hamilton.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články