Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Button ve VC Turecka dosáhl šestého letošního vítězství

Istanbul – Jenson Button z týmu Brawn GP vyhrál pošesté v sezoně Velkou cenu formule 1. První místo, které si vybojoval v kvalifikaci, neudržel Sebastian Vettel z Red Bullu. Po třech zastávkách v boxech dojel až třetí, před Vettelem skončil ještě jeho týmový kolega Mark Webber. Přes Buttonovo vítězství byl průběh závodu pro tým Rosse Brawna poněkud rozporuplný, protože do cíle nedojel Rubens Barrichello. Poměrně úspěšně se turecké Velké ceny zúčastnil tým Toyota, kromě čtvrtého Jarna Trulliho bodoval i osmý Timo Glock. Přes velké naděje nedosáhli na příliš dobré umístění jezdci Ferrari – Felipe Massa skončil šestý, Kimi Räikkönen až na nebodovaném devátém místě. Úřadující mistr světa Lewis Hamilton s vozem McLaren dojel do cíle jako třináctý, jednu příčku před týmovým kolegou Kovalainenem.

Po startu udržel vedení Vettel a po průjezdu první zatáčkou byl druhý Button. Naopak Barrichello ztratil a propadl se až na 13. místo. Start se příliš nevydařil ani Räikkönenovi, jehož Ferrari po prvním kole jezdilo až na deváté příčce. Výrazně si naopak polepšil Webber, který se rychle dostal až na třetí místo, a také Rosberg, jenž dokončil úvodní kolo na páté příčce. Vettel neudržel vedení dlouho, během prvního kola ho předjel Button, který pomalu začal ujíždět.

Mistr světa Lewis Hamilton po startu z šestnácté příčky nezahájil žádný útok na jezdce před ním. Naopak po startu ještě jedno místo ztratil. Jako první vypadl ze závodu Fisichella, který zaparkoval svoji porouchanou Force India v boxu již po druhém kole. ¨

Již po druhém kole se pořadí stabilizovalo a jezdci si drželi své pozice. Výjimkou byl Barrichello, který se snažil dostat vpřed, ale v boji s Kovaleinenem vyjel z trati a propadl se až na 17. příčku. Poté opět začal postupně zlepšovat své postavení, záhy ale opět kolidoval se Sutilem a musel do boxů pro nové přední křídlo a skončil pak na chvostu startovního pole.

Po prvních zastávkách v boxech se v čele závodu udržel Button. Vettel zprvu stahoval jeho náskok, velmi brzy se ovšem vytratil do boxů ke druhé zastávce. Na třetí místo před Trulliho a posléze také před svého týmového kolegu z Red Bullu postoupil po prvních zastávkách Webber. Vettelovi brzká zastávka příliš nepomohla – poté, co se mnohem později vrátil ze své druhé zastávky i Button, měl osmisekundový náskok a vítězství téměř v kapse.

Když skončila série druhých zastávek, drželi se na bodovaných příčkách za Buttonem, Vettelem a Webberem také Trulli, Rosberg, Massa, Kubica a Glock. Ve 47. kole zajel Vettel ke své třetí zastávce. Propadl se za Webbera, a ztratil tak jakoukoli naději na vítězství. O kolo později odstoupil poprvé v sezoně ze závodu jezdec týmu Brawn – Rubens Barrichello, který se trápil na šestnácté příčce.

V té době měl Button v čele závodu na druhého Webbera náskok již více než dvacet sekund. Na bodovaných místech ostatně panovaly již velmi stabilní rozestupy. Pouze Glock kroužil nedaleko za Kubicovým zadním křídlem a k Webberovi se začal přibližovat Vettel. Na pokyn od vedení týmu ale zpomalil, a zmařil tak naději na poslední změnu pořadí v závodě – a snad jedinou, která by se nebyla odehrála v boxu.

Výsledky VC Turecka:

1. Button (Brit./Brawn GP) 1:26:24,848 (prům. rychlost: 214,823 km/h), 2. Webber (Austr./Red Bull) -6,714, 3. Vettel (Něm./Red Bull) -7,461, 4. Trulli (It./Toyota) -27,843, 5. Rosberg (Něm./Williams) -31,539, 6. Massa (Braz./Ferrari) -39,996, 7. Kubica (Pol./BMW) -46,247, 8. Glock (Něm./Toyota) -46,959, 9. Räikkönen (Fin./Ferrari) -50,246, 10. Alonso (Fr./Renault) -1:02,420

Průběžné pořadí (po 7 ze 17 závodů):

1. Button 61 b., 2. Barrichello (Braz./Brawn GP) 35, 3. Vettel 29, 4. Webber 27,5, 5. Trulli 19,5, 6. Glock 13, 7. Rosberg 11,5, 8. Massa 11, 9. Alonso 11, 10. Räikkönen 9

Pohár konstruktérů:

1. Brawn GP 96, 2. Red Bull 56,5, 3. Toyota 32,5, 4. Ferrari 20, 5. McLaren-Mercedes 13, 6. Williams 11,5, 7. Renault 11, 8. BMW-Sauber 8, 9. Toro Rosso 5.

Jenson Button zvítězil za volantem vozu Brawn GP ve Velké ceně Turecka 2009.
zdroj: ČTK/AP autor: Luca Bruno

Hlavní zprávy

Nejčtenější články