Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Button v Malajsii opět triumfoval

Sepang - Jenson Button ze stáje Brawn GP vyhrál i druhou Velkou cenu vozů formule jedna v letošní sezoně. Závod v Malajsii byl dnes kvůli silnému dešti předčasně ukončen 24 kol před cílem. Další místa za vítězem obsadili Němci Nick Heidfeld z týmu BMW-Sauber a Timo Glock s toyotou. Piloti dostali za své umístění poloviční počet bodů, neboť neodjeli 75 procent plánovaných kol. Button tak vede průběžné pořadí mistrovství světa s 15 body.

Na začátku závodu přitom po dešti nebylo ani památky, začalo se na zcela suché trati. Vítězi kvalifikace Jensonu Buttonovi se na ní nepovedl start, po němž se propadl až na čtvrté místo, do čela se naopak ze čtvrté startovní pozice dostal Nico Rosberg s williamsem. Ten pak dlouho neohroženě kroužil před soupeři. V té době se však nad okruhem v Sepangu začala stahovat mračna.

Změnu přinesly až první zastávky v boxech, po nichž se Button objevil na prvním místě před Rosbergem a Jarnem Trullim. Krátce poté se ale na okruh opravdu snesly první dešťové kapky a piloti houfně zamířili měnit pneumatiky. Příliš nedočkavý byl v tomto směru předloňský mistr světa Kimi Räikkönen, který mokrou variantu zvolil moc brzo a pak si ve vysílačce kolegům z týmu postěžoval, že pneumatiky po pár kolech na suché trati zničil.

Průtrž mračen zastavila závod

Pak už ale vody na trati valem přibývalo, vozy za sebou nechávaly neprůhlednou dešťovou clonu a v 31. z 56 kol vyjel na trať zpomalovací vůz. Krátce poté nechala jury vyvěsit červené vlajky a závod byl přerušen. V tu chvíli Button vedl před Heidfeldem a Glockem.

Sami jezdci už pokračovat nechtěli, protože pršet sice přestávalo, ale blížil se pro změnu soumrak. Přesto se na verdikt čekalo dál. Až po 45 minutách od zastavení závodu komisaři rozhodli, že se už pokračovat nebude a výsledky platí.

Příští Velká cena se uskuteční 19. dubna v Šanghaji. O pět dnů dříve se bude Mezinárodní automobilová federace FIA zabývat protestem proti výsledkům stájí Brawn GP, Williams a Toyota. Soupeři je obvinili, že používají větší zadní difuzor, než povolují pravidla.

Velká cena Malajsie
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články