Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Button by chtěl konečně pokořit Monzu

Monza - Třikrát v posledních třech letech byl Jenson Button ve Velké ceně Itálie vozů formule 1 druhý, ale letos to chce zlomit. Zvlášť když po vítězství v kvalifikaci vyhrál minulý závod v Belgii. Britský pilot stáje McLaren ale před třináctým závodem roku v Monze ví, že velkou podporu domácího publika budou mít vozy Ferrari a případný úspěch by si nejspíš moc nevychutnal.

"Monza je v tomhle trochu jiný," prohlásil v srdci italského motorismu. "Tifosi" totiž každému, kdo porazí jejich červené monoposty, dají najevo, že z toho radost nemají. V letošní sezoně zatím důvod k radovánkám mají, neboť v čele šampionátu je bývalý dvojnásobný mistr světa Španěl Fernando Alonso z Ferrari, třebaže při minulém závodu v Belgii po více než roce nedojel.

"Vyhrát v Monze je zvláštní pocit, ale je to takové vítězství, které si na stupních moc neužijete," přiznal někdejší světový šampion Button, který na této trati nikdy nezvítězil. McLaren vyhrál předchozí dva závody a dál potřebuje body jako sůl. Pátý Lewis Hamilton má na Alonsa manko 47 bodů, Button je na šestém místě o dalších 16 bodů zpět. "Italští fanoušci tady podporují Ferrari a nikoho jiného," prohlásil Button. "Nemám rád, když diváci na závodníky bučí. Nejsem zvyklý na chování fotbalových fanoušků," uvedl, nicméně Monzu si pochvaloval. "Je to skvělé místo, takže strašně tady chci vyhrát."

Vyprávět by o tom mohl Němec Michael Schumacher, který jezdíval v monopostu Ferrari dlouhé roky. "Když myslím na Monzu, hned si vybavím červenou barvu," prohlásil pilot stáje Mercedes, který s ferrari získal pět ze svých sedmi titulů. "Je to bušící srdce italského motorsportu, všechno tady žije a dýchá pro Ferrari. Já tady zažil skvělé roky," uvedl.

Na Alonsa dotírají jezdci Red Bullu. Druhý Němec Sebastian Vettel, obhájce titulu, má ztrátu 24 bodů a v případě vítězství a dalšího Alonsova výpadku by se dostal do čela průběžného hodnocení. Třetí Australan Mark Webber má o dalších osm bodů méně. "Máme tady plno fanoušků a jsem si jist, že to opět bude emotivní závod. Rádi bychom z toho vytěžili co nejvíc. Jsou to další koně pod kapotou navíc," prohlásil šéf Ferrari Stefano Domenicali.

Adeptem na přední umístění je exmistr světa Fin Kimi Räikkönen, třebaže letos ještě nevyhrál. Bývalý jezdec Ferrari letos bodoval s lotusem v deseti uplynulých závodech a byl čtyřikrát v řadě na stupních vítězů. Distanc na jeden závod si odpyká Francouz Romain Grosjean, který způsobil hrůzostrašnou nehodu v Belgii, při níž málem přistál s monopostem na Alonsově hlavě. V monopostu stáje Lotus ho nahradí testovací jezdec Belgičan Jérome d'Ambrosio.

Průběžné pořadí MS (po 12 z 20 závodů)

1. Alonso (Šp./Ferrari) 164 b., 2. Vettel (Něm./Red Bull) 140, 3. Webber (Austr./Red Bull) 132, 4. Räikkönen (Fin./Lotus) 131, 5. Hamilton 117, 6. Button (oba Brit./McLaren) 101, 7. Rosberg (Něm./Mercedes) 77, 8. Grosjean (Fr./Renault) 76, 9. Pérez (Mex./Sauber) 47, 10. Schumacher (Něm./Mercedes) 35.

Pohár konstruktérů:

1. Red Bull 272, 2. McLaren 218, 3. Lotus 207, 4. Ferrari 199, 5. Mercedes 112, 6. Sauber 80, 7. Force India 59, 8. Williams 53, 9. Toro Rosso 12.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články